U Galeriji 2: Živopisni pejzaži Studenice

Iako nije doživela zvanično otvaranje, izložba grafika „Studenica” Biljane Vuković, dostupna je za javnost. U Galeriji 2 Doma kulture svi poštovaoci umetnosti moći će da uživaju u grafikama ove umetnice, koja za svoju inspiraciju uzima predele Studenice, kao lični doživljaj mesta i duhovnosti.

Postavka izložbe obuhvata grafike u tehnici akvatinta-bakropis u boji, nastalih u poslednjih nekoliko godina. Za Biljanu Vuković Studenica je večiti izvor inspiracije i duboke i pozitivne energije.

− Voljom i brigom Stefana Nemanje i sinova Stefana i Save Nemanjića, Studenica postaje snažan kulturni a pre svega duhovni centar, zadržavajući tu prestižnu ulogu do današnjeg dana. Sprega vrhunske lepote, nacionalnog kulturnog značaja i duhovnosti, Studenica zrači neuporedivom privlačnošću za svakog posetioca. Tanana Biljanina priroda visoke prijemčivosti upila je i sa radošću asimilovala ovako bogat spektar ozračja – za sva vremena. Studenicu i njen predeo prepoznala je kao svoj genetski kod, kao naručje predaka, kao čudesnu poruku, poziv za prisajedinjavanje srca, duše i duha – kaže Vesna Todorović u predgovoru kataloga ove izložbe.

Izložba grafika „Studenica” biće dostupna svakog radnog dana u Galeriji 2 tokom jula i avgusta u okviru radnog vremena Centra za kulturu i umetnost.


Biljana Vuković rođena je u Beogradu 1949. godine. Fakultet likovnih umetnosti, grafički odsek, završila je 1973, a poslediplomske studije grafike 1975. godine kod profesora Miodraga Rogića. Redovni je profesor na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu za predmete grafika i crtanje. Na Fakultetu likovnih umetnosti radila od 1984. do 2016. godine.

Izlaže od 1974. godine i do sada je održala 56 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Kao gostujući umetnik i profesor boravila, izlagala i držala radionice i predavanja u SAD, Grčkoj, Kanadi, Danskoj, Kini i Tajvanu. Dobitnica je nekoliko nagrada za likovno stvaralaštvo.


 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three + 15 =