У Галерији 2: Живописни пејзажи Студенице

Иако није доживела званично отварање, изложба графика „Студеница” Биљане Вуковић, доступна је за јавност. У Галерији 2 Дома културе сви поштоваоци уметности моћи ће да уживају у графикама ове уметнице, која за своју инспирацију узима пределе Студенице, као лични доживљај места и духовности.

Поставка изложбе обухвата графике у техници акватинта-бакропис у боји, насталих у последњих неколико година. За Биљану Вуковић Студеница је вечити извор инспирације и дубоке и позитивне енергије.

− Вољом и бригом Стефана Немање и синова Стефана и Саве Немањића, Студеница постаје снажан културни а пре свега духовни центар, задржавајући ту престижну улогу до данашњег дана. Спрега врхунске лепоте, националног културног значаја и духовности, Студеница зрачи неупоредивом привлачношћу за сваког посетиоца. Танана Биљанина природа високе пријемчивости упила је и са радошћу асимиловала овако богат спектар озрачја – за сва времена. Студеницу и њен предео препознала је као свој генетски код, као наручје предака, као чудесну поруку, позив за присаједињавање срца, душе и духа – каже Весна Тодоровић у предговору каталога ове изложбе.

Изложба графика „Студеница” биће доступна сваког радног дана у Галерији 2 током јула и августа у оквиру радног времена Центра за културу и уметност.


Биљана Вуковић рођена је у Београду 1949. године. Факултет ликовних уметности, графички одсек, завршила је 1973, а последипломске студије графике 1975. године код професора Миодрага Рогића. Редовни је професор на графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду за предмете графика и цртање. На Факултету ликовних уметности радила од 1984. до 2016. године.

Излаже од 1974. године и до сада је одржала 56 самосталне изложбе у земљи и иностранству. Учествовала је на бројним изложбама у земљи и иностранству. Као гостујући уметник и професор боравила, излагала и држала радионице и предавања у САД, Грчкој, Канади, Данској, Кини и Тајвану. Добитница је неколико награда за ликовно стваралаштво.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 4 =