ЛАПЗ и НСЗ: Запошљавају преко 70 особа

Сарадња између општине Алексинац и Националне службе за запошљавање, у оквиру три позива за запошљавање незапослених, настављена је и ове године. То је омогућено потписивањем Споразума о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији Програма или мера активне политике запошљавања за 2020. годину. Овим документом је дефинисано издвајање из буџета алексиначке локалне самоуправе пет милиона динара, а Национална служба за запошљавање учествује са девет милиона.

За реализацију три програма обезбеђена су средства у укупном износу од 14 милиона.

– Расписују се три јавна позива. За јавне радове, за које је опредељено шест милиона динара, око 40 лица је обухваћено тим јавним позивом. За запошљавање теже запошљивих категорија на новоотвореним радним местима је обезбеђено пет милиона динара за око 20 лица и за самозапошљавање је обезбеђено три милиона динара, односно обезбеђена је субвенција за 12 лица – каже за наш портал Вања Стојковић, ПР Националне службе запошљавања Филијале Ниш.

Незапослени Алексинчани и овдашњи послодавци, осим средстава из ЛАПЗ, Локалног акционог плана запошљавања, могли су да користе, а неки конкурси су још увек актуелни, и новац који се додељује републичким мерама.

– Републички јавни позив омогућује ове године да 27 лица у Алексинцу отвори своја предузећа, а да око 20 лица заснује радни однос на неодређено време код послодаваца, као и да се око 20 лица запосли преко јавних радова – каже ПР Стојковић.

Наша саговорница износи и податке за прошлу, 2019. годину.

– По споразуму укупно је утрошено око 12,5 милиона динара и ангажовано 65 лица. По јавним радовима 33, по новозапошљавању 20 лица и за самозапошљавање 12 лица је отворило своје предузеће.

Ово указује да је у финансијском смислу повећана овогодишња сарадња у односу на претходну годину, а бројчано, уместо прошлогодишњих 65 лица у овој години планирано је ангажовање 72 особе.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + thirteen =