Bombardovanje

У ЦКУ недеља посвећена годишњици бомбардовања

Наредних неколико дана у Алексинцу биће у знаку обележавања 20. годишњице бомбардовања. Недељу посвећену једном од најтужнијих догађаја у новијој историји Алексинца, Центар за културу и уметност започиње у уторак, 2. априла, изложбом фотографија Хаџи Миодрага Миладиновића. Аутор је својим фотоапаратом забележио последице бомбардовања Алексинца 5. априла и 28. маја 1999. године, а неке од фотографија награђиване су на међународним изложбама у иностранству. Изложба ће бити отворена у 19 сати, а истовремено ће у галерији Дома културе бити пројектован филм „Немилосрдни анђео”.

Сутрадан у среду, 3. априла, од 19 сати у Дому културе на програму је „Сећање на Смешка”.

‒ Смешко је дечије позориште које је радило овде у склоништу. Чланови овог ансамбла ће спонтано говорити о неким својим искуствима и ономе што се догађало за време тих немилих догађаја – каже Иван Матејевић, стручни сарадник Центра за културу и уметност у Алексинцу. 

У четвртак ће се у Дому културе од 20 сати одржати књижевно вече, а централно обележавање је на дан бомбардовања Алексинца, 5. априла, када је погинуло 11, а рањено 50 цивила. Након помена жртвама испред спомен-обележја у Улици Душана Тривунца, које ће служити свештенство алексиначког храма Свети Никола и обраћања званичника, према најавама из ЦКУ биће уприличен и уметнички програм, као завршница обележавања 20. годишњице НАТО бомбардовања.

Фото са насловне: Хаџи Миодраг Миладиновић (Фотографија награђена у Шпанији на изложби Aquesucte 2000) 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × one =