U Aleksincu: Vakcinacija ispod proseka, na raspolaganju i treća doza

Vakcinacija na području opštine Aleksinac je i dalje ispod republičkog proseka iako stručnjaci ukazuju na značaj ovakve zaštite. Na punktu u Domu kulture od juče je počela i vakcinacija osoba koje žele da pojačaju svoj imunitet sa trećom dozom. Oni dobijaju putem SMS obaveštenje kada i gde mogu da budu vakcinisani, a kako su nam kazali odgovorni u aleksinačkom zdravstvenom sistemu, neće biti vraćeni ni oni koji samoinicijativno dođu.

Da vakcinacija ne teče željenim tokom potvrdio nam je i dr Rodoljub Živadinović, direktor aleksinačkog Doma zdravlja, iznevši konkretne podatke.

Rodoljub Živadinović (foto iz arhive).

− Što se tiče stanja vezanog za vakcinaciju, vakcinacija teče uredno. Imali smo do sada 41 procenat stanovništva vakcinisanog prvom dozom i blizu 40 drugom. To je slab rezultat u odnosu na prosek u Srbiji, nismo zadovoljni, ali ne možete nikog da naterate da primi vakcinu, to je stvar lične volje i odgovornosti − kaže ovaj epidemiolog.

U Srbiji je po zvaničnim podacima do 16. avgusta vakcinisano 50,2 odsto odraslog stanovništva. Dato je oko šest miliona doza vakcina, od čega 2.865.000 prvih i oko 2.730.000 drugih doza. Broj zemalja u kojima je u potpunosti – sa dve doze – vakcinisano više od pola stanovništva i dalje je mali, ali polemika o trećoj dozi vakcine protiv Kovida-19 zahuktava se širom sveta uporedo sa širenjem zaraznijeg Delta soja. Srbija je jedna od zemalja gde je počela vakcinacija sa trećom dozom.

− Treću dozu primaju oni koji dobiju informaciju putem SMS-a ili mejla od eUprave u kojoj će pisati da li je prošlo 6 meseci od druge doze. Znači svi oni koji su primili drugu dozu i od nje je prošlo 6 meseci, mogu da prime i treću. Neće se vraćati oni koji dođu bez obaveštenja od eUprave, ali to obaveštenje je dobar podsetnik kada je isteklo 6 meseci, tako da je najbolje da se ono sačeka − kaže dr Živadinović.

Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva: ljudima sa narušenim imunitetom ,starijima od 70 godina, starijima od 60 godina koje stalno borave u domovima za stare i drugim ustanovama socijalne zaštite, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite i putnicima u međunarodnom saobraćaju.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

one × three =