У Алексинцу: Вакцинација испод просека, на располагању и трећа доза

Вакцинација на подручју општине Алексинац је и даље испод републичког просека иако стручњаци указују на значај овакве заштите. На пункту у Дому културе од јуче је почела и вакцинација особа које желе да појачају свој имунитет са трећом дозом. Они добијају путем СМС обавештење када и где могу да буду вакцинисани, а како су нам казали одговорни у алексиначком здравственом систему, неће бити враћени ни они који самоиницијативно дођу.

Да вакцинација не тече жељеним током потврдио нам је и др Родољуб Живадиновић, директор алексиначког Дома здравља, изневши конкретне податке.

Родољуб Живадиновић (фото из архиве).

− Што се тиче стања везаног за вакцинацију, вакцинација тече уредно. Имали смо до сада 41 проценат становништва вакцинисаног првом дозом и близу 40 другом. То је слаб резултат у односу на просек у Србији, нисмо задовољни, али не можете никог да натерате да прими вакцину, то је ствар личне воље и одговорности − каже овај епидемиолог.

У Србији је по званичним подацима до 16. августа вакцинисано 50,2 одсто одраслог становништва. Дато је око шест милиона доза вакцина, од чега 2.865.000 првих и око 2.730.000 других доза. Број земаља у којима је у потпуности – са две дозе – вакцинисано више од пола становништва и даље је мали, али полемика о трећој дози вакцине против Ковида-19 захуктава се широм света упоредо са ширењем заразнијег Делта соја. Србија је једна од земаља где је почела вакцинација са трећом дозом.

− Трећу дозу примају они који добију информацију путем СМС-а или мејла од еУправе у којој ће писати да ли је прошло 6 месеци од друге дозе. Значи сви они који су примили другу дозу и од ње је прошло 6 месеци, могу да приме и трећу. Неће се враћати они који дођу без обавештења од еУправе, али то обавештење је добар подсетник када је истекло 6 месеци, тако да је најбоље да се оно сачека − каже др Живадиновић.

Допунска, односно трећа (бустер) доза вакцине посебно се препоручује следећим категоријама становништва: људима са нарушеним имунитетом ,старијима од 70 година, старијима од 60 година које стално бораве у домовима за старе и другим установама социјалне заштите, запосленима у здравственим установама и установама социјалне заштите и путницима у међународном саобраћају.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 − one =