Test

Где и колико кошта RT-PCR тест на лични захтев?

Грађани општине Алексинац који би на лични захтев желели да ураде неке од тестова који индукују присуство вируса корона то неће моћи да обаве у свом граду, већ у суседном Нишу или некој другој средини која има специјализовану установу. Општа болница у Алексинцу узоркује матeријал, али само за пацијенте на препоруку надлежног лекара. Значи, хоћу, треба ми, платим и добијем – не може.

За такве услуге заинтересовани грађани могу да се јаве Институту за јавно здравље у Нишу и заказивање је, према објави на званичном сајту установе, од понедељка до петка у термину од 10 до 12 сати, на телефон 018/4537-247.

Серолошко тестирање на SARS-Cov-2 на лични захтев грађана, применом брзих серолошких тестова (имунохроматографски тест) кошта 1.200 динaра, а тестирање на COVID-19 (RT-PCR) на лични захтев грађана стаје 6.000 динара. Након заказивања, а пре доласка на тестирање, треба обавити уплату за изабрану услугу.

Да грађани нису баш најасније информисани о могућностима тестирања на лични захтев, било из потребе ради путовања или знатижеље, константовано је и на недавној седници Савета за здравље општине Алексинац. Зато је ово тело донело Закључак да се обавесте локални медији да тестирања на вирус ковид за кога је предвиђена новчана надокнада не могу да се ураде у Алексинцу, већ у нишком Институту за јавно здравље, и да они овом информацијом од јавног интереса обавесте грађане.

Фотографије: Google.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 16 =