У алексиначкој главној улици: Стазе са грешком за слабовиде

Акцијa кретања уз помоћ белог штапа, под називом „Не видимо, али нисмо невидљиви” одржана је данас у Алексинцу. Организатор акције била је Међуопштинска организација Савеза слепих и слабовидих Алексинац и Ражањ, а овом приликом акцији су присуствовали и гости из Међуопштинске организације Куршумлија и Блаце, као и гости из Специјалне школе – Бубањ у Нишу.

Око поднева учесници акције су уз помоћ белог штапа, средства за олакшано кретање слепих особа, прошли главном улицом која је у скорашњој реконструкцији добила тактилну стазу за кретање особа које користе бели штап.

− Било би добро када би цео град или бар центар и шири центар био покривен тактилним стазама, али оно што примећујемо у свим градским срединама када се те тактилне стазе раде, некако се не раде баш на прави начин. Не поштују се правила њиховог постављања. Стазе се састоје из два рељефа, стазе водиље и стазе упозорења. Оног момента када се заршава стаза водиља, када прелазимо на пешачки прелаз, када треба се скрене у неком другом правцу мора да постоји стаза која ће упозорити лице које је користи да долази до промене смера кретања или неке препреке. Често, бар овде у центру има пар пропуста, али није тешко отклоњиво и било би лепо да се она одраде на прави начин, да се ти неки мали недостаци среде − каже Радован Стоиљковић, дипломирани дефектолог тифлолог из специјалне школе Бубањ из Ниша.

Поред шетње главном улицом, учесници су прешли и пешачке прелазе на којима се налазе звучни семафори као и пар класичних неозвучених прелаза. Пре практичног дела на терену, одржан је и теоријски део, као увод у акцију и коришћење самог белог штапа као помагала.

Данашњој акцији су присуствовале и заменица председника општине Алексинац Маријана Радивојевић и Начелница одељења за општу управу и друштвене делатности Ташана Јевтић.

Циљ данашње акције је, поред обуке слепих, подизање свести друштва о потребама слепих особа и потешкоћа са којима се они сусрећу у свакодневним ситуацијама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × four =