У Алексиначкој гимназији тродневна онлајн конференција за физичаре из региона

У мултимедијалној сали Алексиначке гимназије данас је отворена Осма међународна конференција о настави физике у средњој школи, која окупља професоре и ученике из региона. Нажалост, ове године учесници неће и физички бити присутни у граду на Моравици, већ ће се конференција одржати онлајн, преко Зум (Zoom) платформе која ће директним преносом бити емитована на Јутјуб каналу Алексиначке гимназије.

− Да би се традиција наставила и континуитет рада и дружења не би прекинуо, ове године смо прихватили алтернативно решење да то буде видео конференција наравно у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом. Конференција ће се одржана преко Зум платформе по агенди која је дата још у марту месецу са малим изменама – рекла је, за наш портал, Данијела Вељковић, директорка Алексиначке гиманзије.

На овом онлајн окупљању пријављено је 48 предавача и 20 ученичких радова. Учешће на овогодишњој конференцији потврдило је 122 учесника из Северне Македоније, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Бугарске, Словеније, Црне горе и Србије. Ове године по први пут један ученички рад долази из града Томск у Русији.

На свечаном отварању говорили су Данијела Вељковић, директорка Алексиначке гимназије, Слабољуб Радуловић, професор физике и проф др Љубиша Нешић, професор Природно-математичког факултета у Нишу на департману за физику. Част да отвори овогодишњу конференцију припала је Далибору Радичевићу, председнику општине Алексинац.

− Мени је припала част да у име општине Алексинац отворим овогодишњу „Осму међународна конференција о настави физике у средњој школи”. Група ентузијаста из Алексинца је пре осам година покренула ову конференцију, која и до данас живи захваљујући њима и њиховом преданом раду. Част нам је да се ова конференција одржава у Алексинцу и да настави да ради и наредних година. Ове године је специфична ситуација, па нажалост немамо госте овде, код нас, у Алексинцу, али надамо се да ће у будућности бити боље и да ћемо се поново дружити и да заједно подржимо наставнике физике у средњим школама у њиховом раду – поручио је Радичевић.

Прво стручно предавање „Уводни курсеви физике у 21. веку: изазови и остварени напредак” одржао је проф др Горазд Планиншич, са Факултета за математику и физику, Универзитета у Љубљани.

Осма међународна конференција о настави физике у средњој школи трајаће до недеље, 25. октобра, а њени организатори су алексиначке средње школе, уз помоћ Катедре за физику Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу, а под покровитељством општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =