Трећи ребаланс Буџета: У локалној каси биће две милијарде динара

Предлогом трећег овогодишњег ребаланса Буџета општине Алексинац планирано је да општинска каса буде увећана за око 107 милиона динара у односу на измене у јуну месецу. Укупни приходи и примања буџета за 2023. годину износиће нешто више од 2 милијарде динара од чега су текући приходи милијарду и 773 милиона динара, а остатак су пренета и неутрошена средства из ранијег периода.

До повећања локалног буџета је дошло због процене да ће од изворних прихода бити прикупљено више средстава, 40 милиона од првобитног плана, а остатак чине средства из републичког буџета и донација, нешто више од 60 милиона динара. Овакве измене Буџета подржали су већници, а коначну одлуку донеће одборници на следећој седници Скупштине општине Алексинац.

Општинско веће дало је зелено светло и Извештају о буџетским приходима и расходима за првих девет месеци ове године, у коме се констатује добра реализација јавних финансија. Што се тиче приходовне стране она је реализована у обиму од преко 75 одсто годишњег плана, а расходи су знатно мањи и њихова реализација је приближно 58 одсто. То је очекивано, јер се завршетак и плаћање одређених инвестиција, по обичају, дешава у последњем годишњем кварталу.

Општинска влада је дала сагласност на допуну програма пословања Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација” у коме се, поред осталог, предвиђа да једна рата дугорочног кредита за унапређење водоснабдевања од 16 милиона буде плаћена уз помоћ буџетских средстава. Из Буџета биће финансиран и део локалне мреже у селу Дражевац вредне 13 милиона динара, и то седам милиона јавних средстава, милион уложиће предузеће и пет милиона динара пашће на терет грађана, односно будућих корисника водовода. О свим овим тачкама коначну реч даје општински парламент.

Међу тачкама које су биле из делокруга одлучивања Општинског већа нашло се и једно вансудско поравнање са оштећеним грађанином и две жалбе алексиначких пољопривредника на расподелу субвенционисаних средстава из локалног буџета намењених руралном развоју. Једном мештанину из Трњана као надокнада настале штете услед уједа напуштених животиња припашће 33 хиљаде динара. Већници су одбили као неосноване жалбе пољопривредника из Великог Дреновца и његовог колеге из Трњана, који сматрају да нису адекватно бодовани и да на установљеној ранг листи имају мање поена.

Иначе, према незваничним информацијама које смо раније објавили ове године 150 пољопривредних газдинстава је испунило критеријуме за доделу средстава, али предвиђених 11 милиона динара било је само за њих 100. Председник општине Далибор Радичевић је већ раније у изјавама за наш медиј најавио повећање буџетског новца намењеног пољопривреди у следећој години.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 19 =