Трећина без локалних подстицаја, догодине дупли буџет

Ускоро почиње исплата субвенција алексиначким пољопривредницима, који су летос конкурисали за остваривање права на подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава на територији општине Алексинац у 2023. години. За те намене из општинског буџета било је одвојено 11 милиона динара.

Нажалост, то су недовољна средства, да би право на субвенције остварила сва домаћинства која су конкурисала и чија је документација исправна. Њих педесет, што је једна трећина од укупног броја пријављених, неће имати поврћај уложене инвестиције, који износи и до 60 одсто без ПДВ-а, а највише 300.000 динара.

У алексиначкој локалној самоуправи кажу да средства у буџету има, али због законских ограничења тешко их је усмерити према субвенцијама, јер су конкурсом са јасним правилима предвиђена средства за расподелу од 11 милиона динара.

– Када смо припремали буџет за 2023. годину, руководили смо се средствима која су утрошена у претходној години. У 2022. години ниво средстава је био у истом износу и остало је нераспоређених неких милион динара, односно, није било довољно заинтересованих. Руководећи се тиме, нисмо повећавали средства у текућем буџету. Десило се да смо имали већи број заинтересованих, него што су постојала средства – објаснио је за наш медиј Далибор Радичевић, председник општине Алексинац.

Он је за следећу годину најавио увећање буџетских средстава, за скоро дупло, што би био неки гарант да задовољи интерес алексиначких пољопривредника. По нашим незваничним сазнањима, ове године било је потребно још око шест милиона, како би сви заинтересовани добили субвенције.

– То ће нама користити као наук за следећу годину, да поред постојећих средстава која су планирана и у текућој години, задржимо та средства, и увећамо за износ који је недостајао у овој години, и да на то додамо још неких двадесетак одсто као резерва. Тако ћемо избећи овогодишњу ситуацију да имамо и оних који, не да нису испунили услове конкурса, него, једноставно, по рангирању које се спроводи у самом Одељењу за пољопривреду у општини није било довољно пара да се исплати и њима – каже први човек алексиначке локалне самоуправе.

Радичевић још једном истиче то да самог новца у буџету има, али постоји и процедура која мора да се испоштује.

– Програм који саставимо, пошаљемо Министарству пољопривреде на сагласност, тако да нисмо имали довољно времена да поново добијемо сагласност и да распишемо конкурс, јер у постојећем конкурсу, они не би могли поново да се кандидују – прецизира председник.

Свестан и сам, нашта смо ми у медијима већ указали, да следеће године може поново бити пара, али не и заинтересованих пољопривредника, председник Радичевић је упутио молбу нашим суграђанима који се баве пољопривредом и имају регистровано газдинство, да следеће године учествују на конкурсу.

– Позивам пољопривреднике да буду стрпљиви. У току следеће године ћемо малтене дуплирати средства која су била буџетом за текућу годину предвиђена. Тако да у наредној години будемо спремни, да нам се не деси ово што се сада десило – апелује први човек општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − thirteen =