Светски дан радио-аматера: Где је алексиначки клуб?

Почеци радио-аматеризма у Алексинцу сежу још од средине прошлог века. Радио клуб Алексинац YU1АЕЕ званично је основан 1964. године. На данашњи дан, 18. април, који се обележава као Светски дан радио-аматера, у алексиначком малобројном клубу констатују да је популарност коју су некада имали замрла након бомбардовања, а да међу млађим генерацијама за област радио-аматеризма интересовања скоро да нема.

У неким периодима историје, клуб је бројао и више стотина чланова, док их је данас тек петнаестак и то углавном заљубљеника у радио-аматеризам.

Bratislav Simić
Проф. Братислав Симић

‒ Златно доба алексиначког радио-аматеризма биле су осамдесете године, када је радио клуб располагао за то време напредном техником, која је омогућавала јако добре везе међу аматерима Србије и света. Међутим са доласком интернета, после 2000. године, радио-аматеризам је почео да губи своју сврху јер наравно постају доступна савремена средства од мобилних телефона до интернета – каже нам Братислав Симић, који је радио-аматер већ пет деценија. 

Тада је каже Симић почео да се губи ентузијазам, а у Радио клубу Алексинац остали су они искрени занесењаци којима се ова активност увукла „под кожу”. Ипак опстанак клуба не треба приписати само пуком занесењаштву и носталгији „старих” радио-аматера. Наш саговорник подсећа да су радио-аматери најзначајнија карика у комуникацији, онда када сви остали посредници затаје.

‒ Радио-аматеризма се људи сете када се створе велике непогоде у народу, било у ратним сукобима, било у елементарним непогодама. Тада су радио-аматери јако потребни јер скоро једино они могу успоставити везу између удаљених тачака. У тим ситуацијама не раде репетитори за мобилну телефонију и друге врсте комуникације – истиче Симић, који се са радио аматеризмом први пут сусрео као шестогодишњи дечак. 

Радио-аматери некада су били пионири у телекомуникацијама. Њима се приписују многе савремене технологије, попут мобилне телефоније и бежичног преноса података. Ситуација која влада у алексиначком клубу присутна је и у Републици, а активности које су знатно мање него раније, углавном се своде на одржавње инфраструктуре мреже и административне послове.

У алексиначком клубу ипак се надају да ће успети да оформе нову генерацију радио аматера, којој ће старије и искусно чланство пренети знања, обученост и спремност, стицану деценијама. У клубу поручују да у својим просторијама у улици Књаза Милоша спремно дочекују нове чланове.


Светски дан Радио-аматера

На данашњи дан, 18. априла 1925. године, у Паризу је основана Међународна радио-аматерска унија како би радио-аматери заштитили своје интересе. У оснивању је учествовало 25 земаља. Већ 1927. године радио-аматерима су званично додељене прве фреквенције. До данас радио-аматери су једина грађанска организација која има додељене фреквентне опсеге.


Фото са насловне: Фејсбук страница Радио клуба “Алексинац” 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − three =