Сутра у Горњем Адровцу: Сећање на српске борце и пуковника Рајевског

Према Плану и програму обележавања битака значајних за историју општине Алексинац сутра, у четвртак 2. септембра, биће обележена 145. годишњица Боја на Горњем Адровцу.

Обележавање ће почети у 9 сати Светом литургијом у цркви Свете Тројице, а потом ће од 10 сати и 30 минута бити одржан помен палим српским ратницима и руском добровољцу пуковнику Николају Николајевичу Рајевском.

Након помена и полагања венаца на споменик пуковнику Рајевском, у 11 сати уследиће пригодан културно уметнички програм у реализацији Центра за културу и уметност.

Председник Одбора за обележавање историјских догађаја у нашој општини, професор историје Зоран Стевановић, позвао је своје суграђане да се прикључе обележавању овог важног датума.

Zoran Stevanovic− Алексинчани, када кажем Алексинчани не мислим само на грађане Алексинца, него целе наше општине, требало би да дођу у Горњи Адровац да обележимо 145 година једне од најзначајнијих битака за време Првог српско-турског рата, Бој на Горњем Адровцу и погибију пуковника Николаја Николајевича Рајевског. Дакле, то је једна од прекретница рата, што би се рекло, нажалост. Дотле су ствари ишле повољно. Након тог догађаја Срби су били поражени, ствари су кренуле низбрдо, а на бојном пољу остао је велики број наших војника и пуковник Рајевски – објашњава Стевановић.

У суботу 4. септембра, обележава се 215. годишњица Боја на Делиграду, у порти цркве Светих Архангела Михаила и Гаврила. Након литургије и помена, обавиће се полагање венаца на спомен костурницу, а затим и културно-уметнички програм.

Насловна фотографија: Архива Алпрес.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 1 =