Ове дивље депоније биће уклоњене

Уклањање дивљих депонија на подручју општине Алексинац организоваће се и ове године. Локална самоуправa је потписала уговор са ЈКП „Комуналне услуге”, коме је поверила послове одвожења смећа са 42 локације у вредности од пет милиона динара. Средства су обезбеђена из општинског буџета, а санирање дивљих депоније би требало да се заврши до краја новембра.

Фотографија из архиве

Стручни саветник за екологију и заштиту животне средине у Општинској управи Владимир Никодијевић у изјави за наш радио је прецизирао на којим ће се депонијама ове године радити и како су обезбеђена средства.

− То су средства из буџетског фонда за заштиту животне средине. Чишћењем ће бити обухваћено 43 локације дивљих депонија у укупно 28 насељених места на територији општине. Локације су различитог обима, од оних које су заиста велике као што су у Глоговици, Краљеву, Рутевцу, али су обухваћене и неке мање које се налазе поред путева, или постоје други разлози због којих угрожавају некатегорисане путеве, пољске путеве и тако даље − објашњава наш саговорник.

Након што је прошле године обезбеђено организовано одвожење смећа из свих алексиначких насеља,  приметно је да сада на дивљим депонијама више има шута и грађевинског материјала а мање комуналног отпада. Никодијевић напомиње да то олакшава комуналцима рад и мање се смећа одвози на општинску депонију која је ограниченог капацитета.

− Ово је утицало, пре свега, на смањење комуналног отпада на тим дивљим сметлиштима. Сада се на њима просечно до неких 80 посто налази грађевински шут, земља, пољопривредни отпад и кабасти отпад који грађани не могу да одложе у контејнере. Тиме се смањују и површине које те дивље депоније заузимају и нема толико проблема са растурањем тог лаганог отпада који је раније ветар разносио далеко од локације и угрожавао пољопривредно земљиште и насеља. И сам рад на тим сметлиштима је олакшан обзиром да се радови састоје од тога да се машински на тим локацијама издваја комунални отпад и да се он одвози на општинску депонију, а да се углавном тај тежи материјал, шут и земља, на локацији распланирава обзиром да нема толико капацитета на депонији да се сав тај материјал прими − каже Никодијевић.

Насловна фотографија: Архива Алпрес.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − four =