Сутра се конституише нови сазив Скупштине општине Алексинац

Конститутивна седница Скупштине општине Алексинац заказана је за сутра, 11. јула, са почетком од 10 часова када ће бити верификовани мандати новоизабраним одборницима и изабрано руководство оштинског парламента. На сутрашњем заседању биће изабрани председник Скупштине општине Алексинац и његов заменик, као и секретар овог локалног законодавног тела.

У скупштинским клупама међу 41 одборником наћи ће се представници четири изборне листе. Победничкој коалиционој листи коју предводи Српска напредна странка под називом „Александар Вучић – Алексинац сутра” припало је 26 мандата, Група грађана „Буђење” имаће седам одборника, а по четири представника имаће изборне листе „Промене одмах за општину Алексинац” и „Поштење је најбоља политика”.

Пошто рок за конституисање новог скупштинског сазива истиче за неколико дана, односно 13. јула, за очекивање је да сутра буду изабрани председник, његов заменик и секретар Скупштине општине Алексинац. По нашим сазнањима за сада ни једна политичка опција која има одборнике није доставила званични предлог, па чак ни владајућа Српска напредна странка, која ће и у наредном сазиву са својим коалиционим партнерима имати апсолутну већину и највероватније самостално формирати власт. 

До сада на челу општинског парламента је био Ненад Станковић, који је алексиначкој јавности добро познат јер је поред осталог у више мандата био и председник општине. Незванично се могло чути да још није одлучено да ли је Станковић кандидат за још једно преседавње скупштином, али није ни одбачена таква могућност. Очито да ће се одлука о кандидату донети у последњи моменат, па можда и на самој седници након дискусије

Након конституисања локалне законодавне власти, односно Скупштине општине Алексинац, тече рок од 30 дана за избор извршне власти, председника општине, његовог заменика и чланова Општинског већа. Најозбиљнији кандидат за председника општине је Далибор Радичевић, који се и сада налази на тој дужности. Он лично и Српска напредна странка нису ни у изборној кампањи скривали ту опцију, али нису је ни истицали. Након избора у изјавама медијима Радичевић је потврдио да ће бити кандидат за још један мандат.

Остаје само да се види, ако не буде неких неочекиваних изненађења, да ли ће гласање о избору Далибора Радичевића за председника општине бити на сутрашњој или следећој седници. Што се тиче његовог заменика, односно сада заменице Маријане Радивојевић, за сада је све у домену шпекулација. По некима би ово место требало да припадне неком од коалиционих партнера. Видећемо колико су чаршијске приче биле тачне, односно нетачне.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 5 =