Сутра „Дани купине“ – цене нису више тема

Традиционална манифестација „Дани купине“ која  се сваке године организује у Ражњу окупиће сутра, у петак 30. јула, произвођаче овог воћа. Након обиласка засада купине у Мађеру, свечано отварање скупа испред Дома културе у Ражњу заказано је за 11 часова и 30 минута.

Затим у сали ове установе биће организоване стручне едукације за заинтересоване. О теми „Болести и штеточине код јагодистачог воћа“ говориће др Дарко Јевремовић, а „Врсте, квалитет и припрема компоста” биће тема  др Мире Милинковић.  Поводом одржавања манифестације „Дани купине“ организована је и изложба пољопривредне механизације на којој ће своје производе приказати двадесетак излагача.

Преостали произвођачи купина овогодишњу манифестацију дочекују у бољем ресположењу, него минулих година, пре свега због откупних цена. По речима Братислава Милосављевића, председника Удружења воћара и виноградара „Ражањ“ тренутна откупна цена купине сорте чачанска бестрна је 140 а лох нес 170 динара за килограм. На почетку је откупна цена била нижа и кретала се од 90 до 120 динара за килограм.

(фотографија из архиве)

Наш саговорник каже да је рентабилна производња овог воћа када је откупна цена 100 динара за чачанку и 150 динара по килограму за лох нес.  Нажалост, многи одгајивачи нису имали стрпљења, па су своје засаде искрчили. И поред смањења површина под купином, ражањско подручје је и даље једна од значајних српских локација за производњу овог воћа.

Организатор  манифестације „Дани купине“ је Удружење „Ражањ“, а покровитељ општина Ражањ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =