Алексиначки новинари одали почаст преминулим колегама

Велика сала Дома културе у Алексинцу је била место на коме се говорило о новинарству и медијским радницима који су у протеклој години изгубили своју најважнију битку, борбу за живот услед напада вируса корона. Трибину под називом „Новинарство у времену вируса корона” организовали су Удружење грађана Центар за регионални развој „ДАРС” из Алексинца и Друштво за информисање „Ал прес”.

Обраћајући се скупу, председник Удружења „ДАРС” Мића Милојевић је, поред осталог, казао да неколико драгих ликови нису више са нама и не срећемо их када се прошетамо улицама нашег града.

− Ово је прилика да осим колегама новинарима одамо пошту и свима онима који су изгубили битку са ковидом-19 − нагласио је Милојевић.

Овом приликом било је речи и о доприносу локалном новинарству преминулих колега од короне вируса: Душана Стојановића, Драгана Гојковића и Милорада Додеровића. Њима су постхумно додељена признања за рад која су преузели чланови породица или пријатељи.

Захвалницу за допринос алексиначком новинарству намењену покојном колеги Гојковићу преузела је његова супруга Гордана, која је такође медијски радник. У име породице Додеровић признање, додељено постхумно Милораду, примио је син Никола, који је пошао очевим стопама. Породица покојног колеге Душана је била спречена да присуствује овом догађају, па је захвалницу преузео Дулетов дугогодишњи познаник Драган Јовановић, који је раније као начелник у Општинској управи био задужен за медије.

У другом делу разговарало се о искуствима и о унапређењу локалног информисања у времену корона вируса. У уводном делу Нинослав Миљковић, главни и одговорни уредник неколико алексиначких медија, упоредио је почетак епидемије са ратним стањем, нагласивши да је овог пута било теже, јер је непријатељ био невидљив. Он је говорио и о организовању рада у редакцији, казавши да је већина радника радила од куће, где су били безбеднији, а да су се они, који су остали у редакцији, добровољно вакцинисали. Миљковић је изјавио да је веома поносан на своје колеге што су показали друштвену одговорност; штићећи себе, заштитили су и друге са којима су долазили и професионално у контакт.

У свом излагању овај алексиначки новинар је описао и сарадњу са здравственим установа и Oпштинским штабом, као и проблеме са којима се заједница суочила на почетку епидемије и морала да их решава, од недостатка маски и опреме, па до присутног страха од непознатог.

Председник општине Алексинац и актулени командант Општинског штаба најпре је поделио са присутнима сећања на преминуле медијске раднике.

− Гојка ћу се увек сећати по једној сцени у АЛТ-телевизији када смо купили нове камере. Гојко се према њима опходио као да су му члан породице. Те камере су, мислим, и дан-данас овде са нама и да снимају овај догађај. А Дулета се сећам кроз једну реченицу коју би често понављао: „Мали, смири се, ћу те турим у новине” − казао је Радичевић, који је једно време био и директор Информативне куће „Реч радника”.

Први човек алексиначке локалне самоуправе је истакао да је информисање кроз пандемију Ковид-19, која нас је све задесила, било неопходно да би и грађани били информисани о томе шта се дешава.

− У томе се огледа и велика улога локалних медија који су нас свакодневно информисали о томе и колико је људи заражено, и шта треба да радимо, и како да се придржавамо и на томе им велико хвала. Није то само била њихова професионална обавеза, већ су осећали и моралну потребу да се грађанима Алексинца пружи подршка и путем информисања − закључио је први човек општине.

Председник УНС-а Живојин Ракочевић рекао је да су, поред здравствених радника и бројих институција, значајну улогу у спречавању ширења пандемије корона-вируса имали и медији, који су и поред бројних изазова, углавном успевали да професионално обављају свој посао.

Ракочевић је нагласио да је организовање оваквих трибина на локалном нивоу важан допринос сагледавању једног тешког периода који није завршен и чије ћемо последице осећати годинама.

На скупу су додељене и захвалнице за успешну сарадњу са локалним медијима у области информисања од јавног значаја у јеку епидемије вируса корона. Добитници овог признања су Општа болница, Дом здравља и Општински штаб за ванредну ситуацију.

 

На скупу су, поред осталих, присуствовали представници локалне самоуправе на челу са Далибором Радичевићем, председником општине, и Ненадом Станковићем, председником СО Алексинац. Међу присутнима је био и Чедомир Ракић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе. У име градоначелнице Ниша на трибини је присуствовала Адриана Анастасов, члан градског већа.

Делегацију Удружења новинара Србије чинили су Живојин Ракочевић, председник УНС-а, Слободан Радичевић, председник Извршног одбора и Будимир Ничић, председник Друштва новинара Косова и Метохије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 8 =