Šumatovac

„Шуматовац” прославио Сретење и обележио 15 година од обнове

На празник када је основан пре 133 године и дан када је обновљен пре 15 година Алексиначки мешовити хор Шуматовац синоћ је алексиначкој публици даривао Сретењски концерт, који је последњих година постао традиција. Сретење је и слава хора, па је уз саслужење алексиначког свештенства обављен чин резања славског колача.

Šumatovac

Затим се препуним Домом омладине проломио громки глас „Шуматовчана”, који су репертоаром подсетили на најчешће извођене песме у претходних петнаест година на наступима широм Европе и Србије. Вече је започело духовним композицијама „Хвалите Господа с небес” и „Тебе појем”, а затим су уследиле старе српске песме „Српкиња”, „Ајде Јано”, „Маријо, дели бела кумријо”. Током наступа су се низале и староградске песме, а на завршници вечери у препуној сали Дома културе расположење публике додатно су подигле пеме „Свилен конац” и „Ајде Јано”.

Šumatovac

Певачи различитих професија и година, јединствени на сцени, још једном су потврдили да је и данашња дружина „Шуматовац”, као некад, сачињена од ентузијаста и искрених љубитеља хорске песме.
Поводом петнаесте годишњице од обнове, Хор је издао и Летопис, који подсећа на давне дане када је хор основан, а пре свега на успехе новијег датума који исписују нове странице историје некадашње Мешовите певачке дружине „Шуматовац”, а данас Алексиначког мешовитог хора „Шуматовац”.

Посвећеност и љубав чланова према хору потврђује и наслов једног од текстова у Летопису, који потписује Слађана Марковић, члан Управног одбора хора – Нека Шуматовац настави да живи и после нас.

Традиционални Сретењски концерт био је савршен начин да Алексинчани обележе и Дан државности Републике Србије, баш онако како доликује, уз песму једног од најстаријих хорова у Србији.

Šumatovac

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 6 =