РАЖАЊСКИ ВИНОГРАДАРИ ПРОСЛАВИЛИ СВЕТОГ ТРИФУНА

Сечењем славског колача у цркви светог Илије у Ражњу, јуче је обележен Свети Трифун, заштитник виноградара и механџија. Након службе у цркви, церемонија је настављена резањем лозе у винограду Стефана Гагића у атару села Мађера.

−Виноградарством се, пре свега, бавим из љубави. Рентабилности има у овом послу, моја породица има око тридесетак ари под виноградом и то је све винска сорта, а када завршим факултет планови су ми да се засади прошире− рекао нам је овогодишњи колачар Стефан Гагић.

Да на млађима све остаје доказ је и колачар за наредну годину. Део овогодишњег колача узела је двадесетчетворогодишња Невена Гагић, па се тако прослава заштитника виноградара догодине неће селити из Мађера.

− Моја породица је хтела да учествује у обележавању Светог Трифуна. Како сестра живи у Немачкој, мени је припала част да будем домаћин прославе у винограду наредне године−каже за наш портал Невена Гагић.

Овогодишњу прославу заштитника виноградара пратила је повремена киша, а ако је судити према народном веровању, то значи да би ова година требало да буде родна и берићетна.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + fourteen =