Штаб усвојио Оперативни план: Забрињавајући подаци о пожарима

Штаб за ванредне ситуације за територију општине Алексинац је на данашњој седници усвојио Оперативни план превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору и у шумама. Овим документом предвиђене су појачане конкретне активности које ће спроводити надлежни органи и институције како би се смањио број пожара.

На подручју наше општине у марту и првих десет дана априла било је 50 пожара, од тога 38 на отвореном. У гашењу ових пожара учествовало је 109 лица. Тада је причињена велика материјална штета нарочито на шумама и растињу. На штабу је истакнуто да за неодговорне грађане који пале ватру на отвореном следује казна од 10.000 динара. За правне субјекте од 300.000 до 1.000.000 , а за одговорно лице од 10.000 до 50.000 динара.

Да паљење ватре на отвореном није занемарујући проблем наше средине показују подаци да смо у Нишавском округу међу недисциплинованијима. Од нас су „бахатијиˮ у општинама Сврљиг, Гаџин Хан и Мерошина.

На крају Оперативног плана стоји и неколико порука попут „Немојте спаљивати на отвореном простору, сачувајмо земљиште за будуће генерацијеˮ. Или оне мање еколошке, а више забрињавајуће „Спаљивањем биљних остатака често долази до неконтролисаних пожара на отвореном, који наносе велике материјалне штете и страдање људиˮ. Можда је крајње време да појединачно и као друштво примимо то ка знању.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 4 =