Dejan Antić

Српска државност и црногорски сепаратизам

Поводом дана државности Србије, Филозофски факултет у Нишу у сарадњи са установама културе из региона оганизује предавање доц. др Дејана Антића. Предавање посвећено идеји српске државности биће одржано сутра (3. марта) у просторијама Центра за културу и уметност Алексинац са почетком у 18 часова.

Ideja srpske državnosti Тема предавања је идеја српске државности и на предавању ће бити речи о тим основним потезима које су српски устаници повлачили приликом стварања устаничке Србије и постављања темеља за изградњу српске државе у 19. веку.

− Осим приче о устаничким борбама, о хатишерифима, о начертанију Илије Гарашанина, о српско-турским ратовима, којима је на неки начин заокружен српски територијални простор и након којих је и добијена независност на Берлинском конгресу, биће речи и о актуелним дешавањима у Црној Гори, али у историјском контексту. Заправо говорићемо о идеји црногорског сепаратизма, о томе када се идеја црногорског сепаратизма родила, ко су били њени заступници или представници − најавио је доц. др Дејан Антић. 

Ово је само једно у низу предавања која су одржана протеклих недеља у многим градовима на југу Србије. Исто предавање на ову тему организовано је и одржано у Лесковцу, Нишу, Врању, Бујановцу, Лебану, Куршумлији и другим градовима.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − 1 =