Сретењски концерт „Шуматовчанаˮ обележен уз песму и дружење

На празник када је основан пре 136 година и дан када је обновљен пре 18 година, Алексиначки мешовити хор „Шуматовацˮ је алексиначкој публици даривао традиционални Сретењски концерт.

Певачи различитих професија и година, још једном су потврдили да је и данашња дружина „Шуматовацˮ, као некад, сачињена од ентузијаста и искрених љубитеља хорске песме. Посвећеност и љубав чланова према хору потврђује и учествовање на многим такмичењима и концертима у земљи и окружењу, као и добра сарадња са хоровима из других градова. Вече је започето духовном композицијом „Буди имја Господњеˮ, а настављено српским народним песмама „Ајде Јаноˮ, „Свилен конацˮ, „Српкињаˮ, „Заспо Јанкоˮ. Свој наступ завршили су Мокрањчевом композицијом „Друга руковетˮ.

Као што је и најављено гост концерта био је хор Крагујевачко певачко друштво, основан 2014. године, а који од 2017. године ради под окриљем Студентског културног центра. Уметнички руководилац и један од оснивача је Ђорђе Цатић, професор солфеђа и теорије музике у Музичкој школи „Др Милоје Милојевићˮ у Крагујевцу. Њихов репертоар био је сачињен од духовних композиција попут „Свјатиј божеˮ, „Богородице дјевоˮ и „Господи возвах тебјеˮ, али и нумера „Јовано Јованкеˮ и „Тамо далекоˮ. Ово је уједно био и њихов први наступ пред овдашњом публиком и према реакцијама присутних оставили су добар утисак.

На самом крају програма два хора су заједно отпевала композицију Стевана Стојановића Мокрањца „Тебе појемˮ.

Након концерта свештенство цркве Светог Николе приступило је резању и освећењу славског колача. Овогодишњи колачар била је Биљана Петровић. Део колача узео је млађи колега Лука Алексић, који ће се наредне године наћи у улози колачара.

Потом је уследило и неформално дружење чланова хора уз пригодан коктел.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + six =