Спрема се уређење порте у Горњем Адровцу

Крајем прошле радне седмице Управни одбор Друштва српско – руског пријатељства „Рајевски-Вронски” одржао је први састанак након промене руководства и седишта Друштва.

Како стоји у саопштењу, послатом нашој редакцији, председник Друштва је упознао присутне о протеклим активностима и посебно је истакнуто да је цркви „Свете Тројице“ у Горњем Адровцу Друштво донирало разгледнице с фотографијом саме цркве. Такође, одлучено је да следећа донација буду разгледнице с ликом Николаја Николајевича Рајевског, човека који је погинуо као добровољац у рату 1876. године на месту где је касније изграђена црква „Свете Тројице” и по коме Друштво носи назив.

Током овог заседања присутни су упознати и са недавном посетом руског новинара и писца Пјотра Давидова цркви у Адровцу.  По његовим речима, утисци су му двојаки. Импресиониран је значајем и историјском позадином саме цркве као споменика и неискоришћене шансе за туризам Србије, места зближавања српског и руског народа, и уопште лепотом здања. У исто време разочарала га је чињеница да црква пропада због неодржавања и да јој је тешко прићи због ужасног пута од Доњег Адровца до цркве.

На крају саопштења стоји да су чланови Друштва одлучили да 5. марта очисте порту цркве „Свете Тројице” од израслог шибља и попадалих грана и да мало уреде простор испред саме цркве.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 11 =