Алексинац за запошљавања издваја осам, од републике тражи још 18 милиона

Општинско веће општине Алексинац је на својој данашњој седници донело више одлука, али дало и неколико сагласности на документе који ће се наћи и на дневном реду локалног парламента. Већници су донели коначне одлуке када је у питању расписивање медијског конкурса, о учешћу на конкурсу за спровођење мера активне политике запошљавања и друго.

Алексиначка локална самоуправа из општинске касе наменила је око осам милиона динара са којима ће конкурисати код Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за додатних 18 милиона. За очекивање је да та средства и буду одобрена па би преко Националне службе за запошљавање било на располагању 26 милиона динара за субвенционисање самозапошљавања, запошљавања незапослених лица из категорије теже запошљивих и јавних радова. На расписаном Конкурсу за суфинансирање пројеката из Буџета општине Алексинац ради оствариња јавних интереса у области информисања у овој 2023. години, заинтересованим медијима биће на располагању седам милиона динара.

У овој години планирано је да се преко буџетског фонда финансира више активности на заштити животне средине вредних 18 милиона динара. За мониторинг квалитета ваздуха опредељено је четири, за субвенционисање прелаза на чистије видове енергије два, уклањање неуређених деопонија пет милиона динара, као и за још неке активности у вредности од неколико стотина хиљада динара до неколико милиона.

Чланови Општинске владе усвојили су и извештаје о пословању јавних комуналних предузећа за последњи квартал прошле године. Од три таква колектива, Јавно предузеће за путеве је лане забележило губитак од око 4,8 милиона, Јавно комунално предузеће „Комуналне услугеˮ је у минусу око шест милиона, а позитиван салдо од нешто више од девет милиона забележио је „Водовод и канализацијаˮ. Сходно расту цена репроматријала овакви резултати су очекивани, с тим што треба напоменути да је позитиван биланс код „Водовода и канализацијеˮ делимично и због субвенције за угрожене кориснике из општинског буџета, као и помоћи за отплату пристиглог кредита Немачке развојне банке КфВ.

Вансудска поравнања су и овог пута била на дневном реду. Због уједа паса луталица дата је сагласност за једно поравнање од 33.000 са грађанином из Срезовца и 43.000 динара са грађанком са Алексиначког Рудника. Такође, нагодбом биће решен спор Општине и једног Алексинчанина у вредности од 330.000 динара, пошто је након пуцања цеви из општинског стана направљена штета у стамбеном простору у приватном власништву.

Од тачака које су добиле зелено светло Општинског већа, а о којима одлучује Скупштина општине, издвајамо Одлуке о мрежи јавних основних школа у нашој општини, о финансирању боравка ученика до четвртог разреда у Липовцу, као и о укњижењу имовине на оснивача јавних установа и давање исте на бесплатно коришћење истим тим субјектима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 7 =