Спрема се посна трпеза за Бадњи дан

Према традицији, богата трпеза је саставни део празновања Бадњег дана и Божића, а сви они који још нису стигли да купе потребне намирнице могу да се препусте понуди алексиначке Зелене пијаце. Како је бадњи дан последњи дан Божићног поста, суво и свеже воће је незаобилазни део посног обеда. То је највероватније и разлог зашто за сувим шљивама, орасима и смоквама влада велико интересовање купаца.

На пијаци се суве шљиве могу пазарити по цени од 500 до 600 динара, у зависности да ли су са коштицом или без, док за килограм очишћених ораха треба издвојити 1000 динара. Орах у љусци кошта 150 динара, за килограм сувих смокви треба платити око 600 динара, колико треба издвојити и за килограм сувог грожђа. Паковање урми од 200 грама стаје 100, а иста количина сувих кајсија је 250 динара. Јабуке коштају од 50 до 100 динара. Цена печенке је од 50 до 70 динара за килограм.

Међутим, и поред солидне понуде, продавци на пијаци нису баш задовољни пазаром, јер је и ове године приметан мањи број купаца. Ипак, велике су гужве у маркетима и пиљарама где је понуда слична, а цене нешто више.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл претрага).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − 12 =