IN MEMORIAM: Слободан Стојковић – Руда

Поводом смрти Слободана Стојковића – Руде, нашој редакцији је текст о биографији овог познатог Алексинчанина доставио Драган Јовановић – Лера, дугогодишњи друштвени радник, а који објављујемо у целости.

Последњег дана старе 2023. године напустио нас је човек народа, племенит, широког срца и топле душе, Слободан Стојковић, познатији као Руда.

Рођен на Алексиначком руднику 1950. године, након осмогодишње школе, завршава Учитељску школу у Алексинцу и свој радни век проводи у Пошти.

Ратна времена деведесетих година проводи у јединицама ЈНА у западној Славонији где је био на челу резервиста југа Србије и када у најтежим искушењима остаје на првој линији фронта и прекоредно и добровољно.

Постаје симбол слободољубивог патриоте који се активно укључује у активности борачке организације и у више мандата бива биран за првог човека СУБНОР-а.

Залагао се за остваривање права и заштиту бораца свих ослободилачких ратова Србије и годинама координирао акцијама на неговању ревоуционарних традиција и очувању спомен обележја на територији општине Алексинац и шире.

Редовни бивао укључен у манифестације борачке организације савезног и  републичког нивоа. Оставио трајан белег иза себе као војни старешина и председник бораца општине Алексинац.

Нека му је вечна слава!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 2 =