Статистика незапослених са малим променама

Према подацима Националне службе запошљавања, крајем прошле године регистровано је 4.525 лица која траже посао на територији наше општине. Од тог броја више од половине су жене и по евиденцији ове службе њих је 2.341. 

Посматрајући бројке, незапосленост у односу на минули период осцилира, па су тако у децембру 75 лица више на евиденцији у односу на новембар 2023. године, а чак пет и по посто, или 264 лица  мање посматрајући статистику из децембра 2022. године.

Од укупног броја лица на евиденцији у општини Алексинац, више од 12 месеци, што се рачуна као дуготрајна незапосленост, на посао чека око 66 посто од укупног броја. Цифре и даље показују да највеће учешће у регистрованој незапослености код нас, према трајању незапослености, имају лица која на посао чекају преко 10 година и они чине петину укупног броја лица без посла, а затим је навећи број оних који су на тржишту рада до три месеца, односно 648 лица.

Када је реч о старосној структури, на евиденцији су лица свих старосних доби, али по броју предњаче она од 55 до 59 година, њих је 14 посто од укупног броја, а у стопу их прате лица старости од 50 до 54 и од 45 до 49 година.

Оно што се месецима уназад не мења јесте структура незапослених лица на евиденцији према стручној спреми. Лица са првим степеном образовања и даље чине више од трећине укупног броја незапослених, док је приближан број оних са трећим и четвртим степеном образовања и они заузимају скоро по четвртину укупног броја незапослених лица која чекају на посао.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − four =