„Слатки залогај” победник ражањске „Чаролије из црепуље”

У циљу популаризације ражањског црепуљарства јуче је у центру Ражња одржана трећа по реду манифестација „Чаролије из црепуље” са циљем очувања традиционалног начина припремања хране, старог заната, културног наслеђа и промовисања ручно рађене посуде од глине – црепуље, по којој је ова општина и препознатљива.

Ражањцима и њиховим гостима кроз изложбене штандове и кувањем јела у црепуљи представило се око двадесет учесника манифестације. У такмичарском делу учествовало је десет екипа. Осим победничке екипе Удружења грађана „Слатки залогај” из Рековца, као и другопласираног Удружења грађана „Мировштица” из Мирова код Бољевца, у припремању традиционалног јела у црепуљи своја кулинарска умећа презентовало је Етно удружење „Кукљинско прело” из Кукљина код Крушеваца, коме је припао пехар за треће место.

Пред трочланим жиријем у саставу проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу, Ивана Поповић, државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и Јован Бугарчић, асистент на студијском програму Гастрономски менаџмет Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, нашла су се и јела која су скували и остали учесници Удружење грађана „Вилин дом” из Ћићевца, „Левачка пасуљијада” из Секурича код Рековца, „Слатки осмех” из Јагодине, „Етно конац” из Ражања, Земљорадничка задруга „Сврљижанка” из Сврљига, док су се из општине Алексинац такмичила два тима, Етно удружење „Корман” и Удружење грађана „Радиност”.

Нека од ових друштава су имала и своје штандове са изложеним сопственим производима. Укупно је било 18 штандова, а поред производа поменутих удружења на некој врсти мини сајма могли су се купити предмети и храна који су направљени од стране Удружења грађана „Веште руке” из Панчева и „Заједно до светлости” из Сврљига, газдинстава „Гилић – Бутик качкаваља” из Трстеника, „Свитац” из ражањског Рујишта, Пчелињак Голубовић, „Стамболић – Таштина кухиња” и „Милосављевић” сви из Ражња. Домаћине су представљали и Женска социјално-пољопривредна задруга „Ражањке” и Туристичка организација Општине Ражањ. Свој штанд имала је и Фирма „МСН козметик” из Алексинца.

Организатор овогодишње манифестације „Чаролијe из црепуље” је Туристичка организација Општине Ражањ, под покровитељством Општине Ражањ.

Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × five =