Скупштина усвојила програме рада предузећа и установа за 2023. годину

Одборници Скупштине општине Алексинац су на данашњој седници усвојили програме рада јавних предузећа и установа чији је оснивач локална самоуправа. Такође, општински парламент се позитивно изјаснио о поверавању послова од јавног интереса алексиначким комуналним предузећима „Водовод и канализација”, „Комуналне услуге” и „Путевима”.

Усвојена је и Одлука о утврђивању економске цене за кориснике услуга Предшколске установе „Лане” и она ће у следећој години износити 31.600, с тим што ће родитељи плаћати само 20 одсто, односно 6.320 динара, а остатак ће ићи на терет локалне самоуправе.

Скупштина је подржала и Одлуку о ауто-такси превозу на територији општине Алексинац којом се прописују услови и правила за обављање ове делатности као и казнене одредбе за кршење одређених правила које се крећу од 20 до 100 хиљада динара.

Представници народа су већину докумената усвајали без веће расправе, само је опозициони одборник Иван Димић из групе грађана „За бољу општину Алексинац” узимао учешће по појединим тачкама.

Овај одборник је приликом поверавања послова одржавања уличне расвете поново Комуналним услугама упитао шта се то променило у кадровској структури овог јавног предузећа па да се после неког времена поново овакви послови врате под окриље овог колектива. Он је затражио и одговорност због прекида обављања одржавања уличне расвете од стране комуналаца пошто су за њихова опремања коришћена буџетска средства.

Дискутујући по осталим тачкама Димић је питао зашто нема грејања у балон сали, предложио је да коришћење услуга вртића буде бесплатно, односно да локална самоуправа још више учествује у партиципацији јер сматра да ће се тиме донекле реаговати на лошу демографску ситуацију у општини пошто је изнео податке из медија да по последњем попису општина Алексинац има 43.510 становника и да је забележила пад од 17 одсто у односу на претходни попис, а што је више у односу на округ где је број становника мањи за 9 одсто.

На основу усвајања програма рада Градског позоришта „Театар 91” за 2023. годину можемо закључити да ћемо следеће године имати једну установу мање. Образлажући планове директорка позоришта Милена Рашић рекла је, поред осталог, да ће овај програм и план можда бити реализован у оквиру друге установе Центра за културу и уметност и видеће се како ће то да функционише. Рашић је о томе говорила и члановима општинске владе на недавној седници када је казала да је оснивач на становишту да је припајање „Театра 91ˮ економичније, али да у установи сматрају да је то решење непрактично из разлога што ће се цели обим послова свести у оквиру рада једног колектива који већ обавља велики број делатности. Она је пренела и мишљење већине запослених да самосталност позоришта омогућава ефикасинији рад установе.

Сагласност одборника је добио и финансијски план Дома здравља који се односи на средства добијена из буџета, 7,1 милион динара, и на активности које не финансира Фонд здравствене заштите. Између осталог набавиће се и агрегат и друга опрема за чување вакцине за децу на одељењу где се њима пружају услуге.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + thirteen =