Синоћ завршен Десети ПИП: У знаку савремених позоришних трендова

Један од победника јубиларног Десетог Фестивала првоизведених представа, који је у протеклих шест дана одржан у нашем граду је и публика која је и синоћ на завршној вечери испунила Велику салу Дома културе.

Осим свечаног уручења награда публика је имала прилику, да у част награђених, погледа и представу „Ноћ у кући господина Колака” у режији Ирфана Менсура, који је био и саставни део глумачког ансамбла који је одушевио Алексинчане што показује дуготрајан аплауз на крају представе, а и они аплаузи који су се чули за време извођења комада.

Осим поменутог доајена глумишта екипу су још чинили маестрални Слободан Бода Нинковић и њихов млађи колега Владимир Керкез, који је такође био успешан на сцени.

Имена награђених стручни жири и организатор су већ објавили у суботу увече, али је синоћ била прилика да неке од добитника видимо поново на сцени. Најпре се директорка Центра за културу и уметност, који је и организатор фестивала, Далиборка Стевановић захвалила свим учесницима, покровитељу Општини Алексинац, волонтерима, стручном жирију, фестивалском одбору, а највише публици која је, како је казала, допринела да овај фестивал стално расте. Затим је саопштила да је најбоља представа на овогодишњем фестивалу на основу гласова публике комад „Флеке” у извођењу Краљевачког позоришта.

Резултате стручног жирија публици је саопштила председница, глумица Биљана Николић, која је и образложила њену и одлуке колега театролога др Миливоја Млађеновића и др Мирослава Радоњића.

Награду „Душан Дука Јовановић” за најбољег младог глумца додељена је Николи Мијатовићу за улогу Клаудија у представи „Дечко из последње клупе”, аутора Хуана Мајорге у режији Тијане Васић, а у извођењу народног позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина.

‒ Мени је ово прва професионална представа и велика ми је част и задовољство да баш данас, на рођендан наше представе ја примам ову награду. Хвала вам. Било је задовољство играти пред вама – казао је млади Мијатовић захваливши се на награди и на подршци коју му је дала овдашња публика.

Његов старији колега из представе Даниел Ковачевић, за улогу Хермана, добитник је награде за најбољег глумца фестивала.

 

‒ Ова награда је за мене велики мотив да будем бољи. То је најважније за сваког глумца. На неки начин, ја се надам да, када будем бољи да ћемо се видети на неком од следећих фестивала. Стварно ми је било задовољство што сам био део оваквог значајног и предивног фестивала ‒ изајвио је награђени глумац, уз изражену захвалност свима, организаторима, жирију и публици.

Александра Аризановић, чланица представе „Флеке” је добитница награде „Олга Ивановић” за најбољу глумицу на овој позоришној смотри.

‒ Осећам огромну захвалност по питању свог живота и свог глумачког пута и тога где се наше позориште креће у последњих неколико година и јако ми је драго да сте ви сада сведоци те моје захвалности и среће. И хоћу да вам дам да свако понесе макар мало тога што сада у себи имам – врло емотивно се алексиначкој публици обратила.

Поменута представа Краљевачког позоришта „Флеке” ауторке Тијане Грумић, а у режији Југа Ђорђевића је проглашена најбољом и од стране стручног жирија. Признање је преузео директор овог позоришта, иначе по пореклу Алексинчанин, Миодраг Мишко Динуловић који се веома емотивно обратио присутној публици.

‒ Дозволите ми тренутак сентименталности да у име Краљевачког позоришта које је основано 1949., угашено 1956. одлуком тадашње власти, које није тада одустало и 17. новембра 1956. основало своје аматерско позориште. До 2001. постаје најбоље аматерско позориште Југославије да би те године вратило свој професионални статус. Вечерас сам овде са вама. Имам шансу да управљам Краљевачким позориштем зато што група људи није одустала. Није рекла: „Готово је” ‒ казао је Динуловић потенцирајући да му је драго што води Краљевачко позориште.

Он је још казао да не би било ни Биљане, ни њега, ни Олге Одановић, ни Олгице Ивановић Дуде, да није било људи као што су Душан Јовановић, Драгиша Поповић Боби, Милош Анђелковић, Мома Мирковић, Ружица Стевановић, који су своје снове сањали на овој сцени.

‒ Били су вредни аматери. Касније су постали професионалци. Можда ће то позориште да се врати у аматере, али вас молим да никада не одустанете, да се борите јер је победа могућа. Краљевачко позориште сведочи, са својих 14 награда у овој години, да су чуда могућа и хвала вам свима што сте „Флеке” на овај начин поздравили. Нека живи позориште и нека живи фестивал – поручио је овај некадашњи Алексинчанин.

Жири фестивала је доделио и специјалну награду за колективну глумачку игру суботичком ансамблу на мађарском језику „Деже Костолањи” за наступ у представи „Последње девојчице” ауторке Маје Пелевић, а у режији Кокана Младеновића. Ова представа је по оцени жирија и најбоље режирана, па је Кокан Младеновић проглашен најбољим режисером на Десетом Фестивалу првоизведених представа.

Иначе, у такмичарском програму било је пет представа, које је по оцени и стручне и публичке јавности успешно селектирао Горан Ибрајтер. Почело је са наступом београдског ансамбла „Атеље 212” представом „Ова ће бити иста” по тексту Сташе Бајац, а у режији Ивана Вуковића, затим публици се представило већ поменуто суботичко позориште „Деже Костолањи” са представом „Последње девојчице”, па су на сцену у Алексинцу стали глумци Народног позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина са комадом „Дечко из последње клупе”.

У петак, претпоследње такмичарске вечери, била је победничка представа „Флеке” Краљевачког позоришта и фестивал је затворио комад „Љубав се носи у три” лазаревачког „Пулс Театра” који је написала Милена Богавац, а режирала њена сестра Јелена.

Селектор за наредни 11. фестивал, који ће бити одржан новембра следеће године је познати редитељ Небојша Брадић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + eight =