“Флеке” апсолутни победник 10. ПИП-а

Жири 10. фестивала првоизведених представа у Алексинцу, који је радио у саставу: др Мирослав Радоњић, театролог, члан , др Миливоје Млађеновић, театролог, члан и Биљана Николић, глумица, председница, на завршној седници одржаној 26. новембра 2022 године закључио је да је избор представа у такмичарском програму који је начинио селектор Горан Ибрајтер пружио алексиначкој публици однегованогукуса, збирку естетски ванредновредних првоизведених позоришних догађаја насталих у нашим позоришним центрима. Највећа врлина предочених представа јесте модерност и доток свежих театарских идеја. У тематском погледу заједничка особина овогодишњег избора је пресипитивање проблема идентитета који је наметнуо и слоган фестивала У трагању за самим собом.

Сагледавајући уметничке домете представа у такмичарској селекцији, Жири је донео следеће одлуке:

‒ да се награда „Душан Дука Јовановић“ за најбољег младог глумца додели НИКОЛИ МИЈАТОВИЋУ за улогу Клаудија у представи ДЕЧКО ИЗ ПОСЛЕДЊЕ КЛУПЕ Хуана Мајорге у режији Тијане Васић, Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина. Никола Мијатовић је демонстрирао изузетну осетљивост за све нијансе комплексног лика ученика Клаудија.

Никола Мијатовић у улози Клаудија у представи “Дечко из последње клупе”

‒ да се награда за најбољег глумца додели ДАНИЕЛУ КОВАЧЕВИЋУ за улогу Хермана у представи ДЕЧКО ИЗ ПОСЛЕДЊЕ КЛУПЕ Хуана Мајорге у режији Тијане Васић, Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина.Градећи улогу професора Хермана Даниел Ковачевић је вешто успео да избегне замке неодољивог стереотипа који намећу улоге моћних и ауторитативних ликова.

Даниел Ковачевић у улози Хермана у представи “Дечко из последње клупе”

‒ да се награда „Олга Ивановић“ за најбољу глумицу додели АЛЕКСАНДРИ АРИЗАНОВИЋ за улогу у представи ФЛЕКЕ Тијане Грумић у режији Југа Ђорђевића, Краљевачког позоришта.Александра Аризановић је показала раскош свог талента у дочаравању веродостојности ове сетне лиричне поеме о одрастању.

Александра Аризановић

‒ да се специјална награда за колективну глумачку игру додели глумачком ансамблу представе ПОСЛЕДЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Маје Пелевић у режији Кокана Младеновића, Позоришта „Деже Костолањи“ из Суботице. Експресивна, динамична иенергична глумачка виртуозност комплетног ансамбла чини један од најупечатљивијих квалитета суботичке представе.

Глумачки ансамбл Позоришта „Деже Костолањи“ из Суботице.

‒ да се награда за најбољу режију додели КОКАНУ МЛАДЕНОВИЋУ за режију представе ПОСЛЕДЊЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Маје Пелевић, Позоришта „Деже Костолањи“ из Суботице. Кокан Младеновић је представу „Последње девојчице“ режирао као драмску симфонију и глобалну метафору наше сумрачне цивилизације.

Детаљ из представе “Последње девојчице”

‒ да се награда за најбољу представу додели Краљевачком позоришту за представу ФЛЕКЕ Тијане Грумић у режији Југа Ђорђевића. Емотивна, црнохуморна и носталгична позоришна прича о вечно актуелним феноменима живота и смрти заокружена је инвентивним редитељским решењима и снажним глумачким изразом.

Глумачки ансамбл Краљевачког позоришта

‒ да се награда “Слободан Селенић” за најбољи драмски текст додели ТИЈАНИ ГРУМИЋ за драму ФЛЕКЕ у режији Југа Ђорђевића, Краљевачког позоришта. Писана из перспективе детета, драма“Флеке” има лирску фактуру у којој се изванредно смењују ведри, сетни, нежни, асоцијативни низови драмски потентних слика.

Тијана Грумић

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + sixteen =