Синоћ отворена изложба једног од најпризнатијих домаћих фотографа

У Арт галерији Дома културе синоћ је свечано отворена 38. самостална изложба креативне фотографије „Динамика линије и живота” Војислава Воје Пештерца. Војислав је један од најпризнатијих савремених српских фотографа који је више од 50 година посвећен уметничкој фотографији.

Поставку ове изложбе чине радови састављени из неколико великих целина којима се аутор кроз свој плодни рад бавао и бави се и даље. Оне чине само један део велике изложбе која се тренутно одржава у његовом родном граду Чачку.

− Један мотив бих истакао у Војовом раду, и он се налази на прелазу између динамике линије и живота, а то је сенка. Она је графички линијски оријентисана, али уједно и динамична, јер припада човеку и мења се са променама у времену, тако да спада у саму суштину фотографије – сматра Милован Улићевић, у предговору каталога за ову изложбу.


Војислав Војо Пештерац рођен је у Чачку 14. јуна 1951. године. Основну школу и гимназију завршио је у Чачку, а дипломирао је на Саобраћајном факултету у Београду. Живи у Чачку. Прву фотографију излагао је на изложби фотографија „Деца Југославије” 1964. године, за коју је добио награду. Фотографијом се активно бави од 1977. године и до сада је излагао на преко 300 изложби и добио преко 80 награда.

За резултате у области уметничке фотографије, Фото савез Србије доделио му је звање „Мајстор фотографије ФСС”, а Интернационална федерација уметничке фотографије (FIAP) звање „Екселенција”.


Изложбу је, у име домаћина, отворио Марко Миладиновић, а пар речи о познанству са самим аутором казао је и Хаџи Миодраг Миладиновић, мајстор фотографије и колега у Фото савезу Србије.

Организатор ове изложбе је Центар за културу и уметност Алексинац у сарадњи са Фото кино клубом „Чачак”, под покровитељством Општине Алексинац. Изложба ће бити доступна за индивидуалне посете и у наредним данима у оквиру радног времена Центра за културу и уметност Алексинац.

Више фотографија на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + four =