Поскупљење струје и гаса неће утицати на цене локалних комуналних услуга

У тромесечним извештајима о раду алексиначких јавних предузећа који су разматрани на недавној седници општинске владе, у једном од тих докумената стоји да би за рентабилно пословање у наредном периоду значајно било повећање цена услуга у висини најављене инфлације, због поскупљења струје и гаса, од 4,1 одсто. У усменим извештајима представника друга два комунална предузећа, такође је наглашено да за стабилно пословање цене треба да прате поменута поскупљења и предвиђену инфлацију.

Председавајући Општинског већа Далибор Радичевић, актуелни председник општине, приликом усвајања извештаја о раду и финансијским резултатима за прва три овогодишња месеца, изричито је био против евентуалног поскупљења комуналних услуга у догледном времену. Како смо сазнали, о овоме се разговарало и на редовном састанку представника локалне самоуправе и директора јавних комуналних предузећа.

Судећи како се, за сада, одвија ситуација поскупљења неће бити, што нам је потврдио и председник општине у изјави за наш медиј.

− Нисам за ту варијанту, јер цене енергената на основу којих смо правили калкулације на почетку године нису повећане, чак су и смањене. Иако долази до поскупљења електричне енергије, електрична енергија у њиховом пословању утиче са минималнм процентом тако да нема оправданости за тако неко повећање. Да би предузеће радило стабилније треба више да обрате пажњу на неке своје сталне трошкове, како да те трошкове смање и како да повећају своју продуктивност. Повећањем продуктивности повећаће своју зараду, а не да се само ослањају на то да повећањем цена себи обезбеде нормално функционисање и позитивно функционисање на годишњем нивоу ‒ објаснио је Радичевић, зашто сматра да предност треба дати рационализацији и продуктивности, а не пратити по сваку цену пројектовану инфлацију.

Он је потврдио, да је о ценама било речи на недавном састанку са представницима комуналних предузећа, али је још једном поновио своје и ставове оснивача, локалне самоуправе.

‒ Наравно да јесте било речи о темама које се тичу кварталног извештаја сва три наша јавна комунална предузећа. Оно на чему смо радили пројекцију за 2023. годину нам указује да не треба повећавати цене, већ само повећавати продуктивност. Цене су такве какве јесу, ми смо на почетку године имали једно повећање. Према томе, својим рентабилним радом немају потребе да брину за текућу ликвидност, већ само да своје обавезе извршавају на време и у корист свих грађана ‒ категоричан је Радичевић.

Јавно предузеће за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац је годину добро започело и у прва три месеца остварило добит од 1,5 милиона динара. У плусу је и Јавно комунално предузеће „Комуналне услугеˮ које је у првом овогодишњем тромесечју забележило добит од око 4,5 милиона динара.

С друге стране, Јавно комунално предузеће „Водовод и канализацијаˮ је исказало у овом периоду губитак од 2,5 милиона динара. Ако је за утеху, ово комунално предузеће је у истом периоду прошле године имало губитак од 4,5 милиона, тако да је дошло до позитивног помака.

За сада је веома јасно да нема поскупљења комуналних услуга. Чак и да дође до значајније промене цена енергената оснивач, локална самоуправа, има одређене механизме којима може да утиче да остану садашње цене комуналних услуга.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + sixteen =