Седница Општинског штаба: На снагу ступају мере Кризног штаба

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је сложена и упозоравајућа, али без специфичних карактеристика у односу на друге средине у Србији. То је био разлог зашто Штаб за ванредне ситуације у општини Алексинац није донео нове мере, већ је констатовао да треба спроводити мере које је донео републички Кризни штаб.

Како је појашњено, од сутра је до 18 часова скраћено радно време ресторана, кафића, барова, клубова, кладионица и тржних центара. Што значи да продавнице прехрамбене робе могу да раде до 21 час. Обавезно је и безусловно коришћење личне заштитне опреме, ношење заштитне маске, у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти.

Забрана је свих јавних окупљања с присуством више од 5 (пет) особа, у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузете су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта (минимум 4 квадрата по особи). Омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта.

Једна од нових мера Кризног штаба је и строга контрола обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила. У донетим мерама инсистира се на строгој контроли спровођења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације), као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.

Горе наведене мере су орочене на период од 10 дана, након чега ће бити изнова размотрене у светлу кретања епидемиолошке ситуације.

Општински штаб је приликом разматрања захтева Уније синдиката просветних радника Србије да донесе одлуку о спровођену наставе на даљину, закључио да достављени подаци из основних и средњих школа не указују да је потребно донети овакву меру. Речено је још и да Штаб може дати само препоруку, а Министарство просвете је то које доноси коначну одлуку. Према подацима који су се могли чути скоро да нема оболелих међу основцима, док у средњим школама има забележених случајева. Када су у питању запослени, њих скоро у свакој школи има по неколико случајева.

Данашњој седници Општинског штаба присуствовао је и начелник Нишавског округа Петар Бабовић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − two =