Сећања: Патријах Иринеј био драг и радо виђен гост у Алексинцу

У петак, 20. новембра 2020. године у 7 часова и 7 минута у Војној ковид болници „Kарабурма” у Београду упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић), стоји у саопштењу за јавност Српске православне цркве.

Патријарх Иренеј је дуго година обављао дужност Епископа нишког и добро је познат алексиначкој јавности. Алексинчани, који су имали част да сарађују са тада Еписком нишким Иринејем, истичу његову срдачност и скромност, те да им је част што су познавали такву особу.

Посета манастиру Свети Стефан у Липовцу (фото Хаџи Миодраг Миладиновић)

Дугогодишњи председник општине Алексинац Ненад Станковић је један од Алексинчана који је сарађивао са патријархом Иринејем као представник локалне самоуправе. Вест о његовој смрти Станковић је описао као губитак члана породице.

− Овог јутра нас је сачекала јако лоша вест да се упокојио Његова светост Патријарх Српске православне цркве Иринеј. Осећам као да сам изгубио члана породице. Имао сам част да се лично упознам са Патријархом и да са њим сарађујем у периоду док је био Епископ нишке епархије − каже некадашњи председник општине, а сада председник Скупштине општине Алексинац.

Он се са поносом сећа и признања која је добијао из руке Његове Светости.

− Имао сам, такође, част да примим из његових руку орден Цара Константина и четири захвалнице, грамате којима се он захваљивао онима који су на неки одређени начин и помагали Српску православну цркву. Ово је велики губитак за саму православну цркву, за православне Србе и мене лично − завршио је своју изјаву за наш медији господин Станковић.

Мајстор фотографије Алексинчанин Хаџи Миодраг Миладиновић је и службено сарађивао са Патријахом Иринејем.

Патријарх Српски Иринеј и Хаџи Миодраг Миладиновић

− Ја сам веома тужан од када сам чуо информацију да се упокојио Патријарх Српски Иринеј. Иначе, њега познајем још као владику и често смо сарађивали. Био је веома приступачан за сарадњу. Фотографисао сам га и као владику. Урадио сам његов портрет. Једном смо присуствовали и његовој слави. Он је био веома срдачан. Ишао је од једног до другог и нудио је храну. То је за мене био један веома интересантан догађај и на тај начин сам схватио да је он веома скромна личност. И није било чудно да је он постао Патријарх Српски − присећа се Миладиновић.

Та сарадња је настављена након што је Иреније постао патријах и преселио у Београд.

− Иначе сам, касније, присуствовао његовом устоличењу у Београду. Био сам присутан и на устоличењу у Пећи. У међувремену ме је позвао да урадим његов портрет, официјални портрет. У ствари, било нас је четири фотографа, али ја сам добио позив од њега да то урадим. Мислим да сам урадио веома добар портрет – објашњава овај мајстор фотографије.

Патријах Иринеј је и касније често и радо био виђен гост у овим крајевима. Нарочито је радо боравио у манастиру Свети Стефан у Липовцу.

− Такође смо сарађивали у време када је био Патријарх, састајали смо се. Једном, када је дошао у Липовац, ја сам помислио да ли ће да ме се сети. Када сам пришао њему, он ме је питао: „Мићо, шта има ново у Алексинцу?”. То је мени било веома драго да ме се сетио после више година – каже Миладиновић и истиче да је за њега велика част што је познавао Патријарха Иринеја, и да би волео, ако буде прилике, да оде на његову сахрану.

Иначе, Миладиновић је имао посебну част када му је Патријарх Иринеј отворио изложбу фотографија о Хиландару у Лесковцу.

Са отварања изложбе у Лесковцу (Архива Хаџи Миодрага Миладиновића)

Поглавар Српске православне цркве, патријарх српски Иринеј, преминуо је у 91. години после борбе са коронавирусом. Влада је донела одлуку о проглашењу тродневне жалости у Републици Србији, од данас, 20. новембра, до недеље, 22. новембра.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 7 =