Савет за здравље о Стратегији и вакцинама

На дневном реду последње седнице Савета за здравље општине Алексинац јуче се нашао допис председника општине поводом Закључка Савета са ранијих заседања. У допису стоји да Закон о буџетском систему не предвиђа могућност оснивања општинског фонда за лечење оболеле деце са територије општине Алексинац од ретких болести и системских болести карцинома што је Савет за здравље иницирао.  Како образлажу у Одељењу за финансије општине Алексинац, сви раније основани фондови су укинути и предлажу друге могућности финансирања.

У наставку заседања разматрани су пристигли подаци неопходни за израду Стратегије јавног здравља општине Алексинац у наредних пет година, односно за период 2023-2028. Коначни нацрт Стратегије биће завршен након објављених података са овогодишњег пописа становништва.

Финансијски план за наредну годину Савета за здравље такође је био на дневном реду, па ће по њему догодине средства овог тела бити утрошена за промоцију здравог живота и на едукативна предавања о више тема.

Наравно, ни ово заседање савета није протекло без извештаја о броју позитивних на корону и броју вакцинисаних. У децембру месецу, у обе алексиначке здравствене установе, тестирано је 1725 лица која су имала симптоме сличне ковиду, а од тог броја код њих 79 је потврђено присуство овог вируса. Када је реч о вакцинацији, до 26. децембра укупно је дато 18.928 доза прве, 18.080 друге, 6.738 треће и 928 доза четврте вакцине против короне. Велики проценат је вакцинисаних и против грипа, па је тако дато 1717 доза Vaxigrip tetra вакцине од пристиглих 1727, a 308 од 600 вакцина TorvaxFlu.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − 8 =