Савет за здравље о превентивним прегледима, завршетку епидемије и притужбама пацијената

Резултати о спроведеним превентивним прегледима на гинеколошко–акушерском одељењу са неонатологијом Опште болнице Алексинац, а у сарадњи са Алексиначком гимназијом, након обављених прегледа ученица четвртог разреда током марта су изузетно позитивни. Како се чуло на јучерашњој седници Савета за здравље општине Алексинац на овај добровољни преглед јавиле су се 54 ученице и у само два случаја је било одређених проблема, тако да је општи закључак да је здравствено стање ових младих људи добро, што је охрабрујуће. Позитивна је и њихова спремност да учествују у едукацији, као и ултразвучном прегледу, исказавши високи степен здравствене свести и одговорности.

Чланови Савета су разматрали и обавештење Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација” о стању квалитета воде која се користи у школама. У поменутом допису, поред осталог, стоји да су током 2022. године преко Института за јавно здравље Ниш урађене четири анализе из школа у Прћиловици и Бобовишту. Такође, урађене су и 23 интерне анализе у школама у Тешици, Рутевцу и Алексинцу. Све су анализе биле исправне. Савет је одлучио да информације о осталим школама затражи од надлежног одељења Општинске управе.

Пред овим телом се нашао и Извештај Саветника за пацијенте у прва три месеца ове године, када су поднета само два приговора, по један на обе алексиначке здравствене установе. Приговор упућен на рачун Дома здравља због нарушавања права пацијената и њихове реализације од стране Саветника је оцењен као оправданим и на то је упозорено руководство установе. У јуче усвојеном извештају стоји да је докторка стоматологије упозорена од стране директора установе о постојању разлога за отказ уговора о раду због повреде радне обавезе, то јест несавесног извршавања радне обавезе, јер је одбила да укаже медицинску помоћ малолетном пацијенту који је дошао у пратњи родитеља, а који је нагласио да дете има болове јаког интензитета.

Представник Института за јавно здравље Ниш, проф. др Зоран Милошевић, који је и члан Савета упознао је  присутне да након укидања Глобалне епидемије ковид-19, оболели од ове болести добијају седам дана боловања, након ког раде поновни преглед и ако је све у реду враћају се на посао. У тој недељи заражени би требало да се придржавају одређених мера како не би ширили вирус. Пред члановима Савета се нашао и извештај алексиначких здравствених установа о епидемијској ситуацији у протекла четири месеца када је тестиран 1761 пацијент, а њих 111 је било оболело од ковида-19. У том периоду и 34 наших суграђана се вакцинисало са неком од доза вакцине против вируса корона.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × three =