Savet za zdravlje

Савет за здравље: Младима базен, старима боља здравствена нега

Локални Савет за здравље је на данашњој седници усвојио годишњи план јавног здравља овдашње локалне самоуправе за 2020. годину. План се састоји из четири области, превенције и контроле заразних и незаразних болести, подршке развоју приступачне и квалитетне здравствене заштите, развој и едукација људских ресурса у области јавног здравља и побољшање услова и начина живота грађана у овдашњим срединама. Имајући у виду забрињавајуће резултате код систематских прегледа најмлађих, Савет је донео одлуку да се локалном парламенту и председнику општине упути захтев за покретање активности на изградњи затвореног градског базена.

Савет је донео одлуку и да општина Алексинац активније учествује на конкурсима преко којих се одобравају средства за финансирање пројеката на побољшању здравствене заштите, нарочито најугроженијих група становништва. Да су подаци забрињавајући показује и евиденција Централног регистра осигураника у којем се налази 12.208 грађана са подручја општине Алексинац старости преко 65 година. Ово није коначна бројка пошто у овој евиденцији нема иностраних пензионера који живе на подручју општине, као и један број старих особа које нису обухваћене здравственим осигурањем.

Евентуалним пројектима би се ублажиле последице смањења броја становника. Локалним заједницама здравствено особље се додељује на основу броја становника, а не броја пружаних услуга и разуђености територије, па општина Алексинац, са процењеним становништвом испод 50 хиљада и великом територијом која се дели на 72 насеља, није увек у могућности да на најквалитетнији начин организује здравствену заштиту на целом подручју.

Savet za zdravlje

Савет ће, у оквиру плана за наредну годину, своје активности посебно усмерити на рад са младима, пре свега средњошколцима, како би се код ове популације развила свест о нопходности превентивних прегледа, нарочито када је реч о полним и заразним болестима.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × four =