Савет за саобраћај: Подела дечијих ауто-седишта, разматрани и захтеви грађана

Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац је на данашњој седници разматрао неколико захтева и предлога пристиглих од стране грађана. Одређен је и термин поделе дечијих ауто-седишта по ранијем конкурсу и донета одлука о расписивању новог јавног позива за нову доделу.

Уручење дечијих ауто- седишта родитељима и старатељима биће обављено у понедељак, петог септембра, од 11 сати у алексиначком Дому културе. Тада ће бити додељено преко 70 комада овог помагала за безбеднији саобраћај, а нови конкурс за добијање бесплатних ауто-седишта биће расписан у септембру.

Савет је поводом предлога члана Општинског већа Александра Стефановића из Добрујевца, који је сугерисао да надлежни органи и службе размотре могућност постављања знака забране кретање возила тежине десет и више тона на путу Катун – Црна Бара, донео одлуку да формира Комисију која ће обићи терен и поднети извештај о конкретном проблему.

Већник Стефановић је указао на незадовољство мештана у селима Црна Бара, Пруговац, Станци, Добрујевац и Катун што кроз њихова места више пута дневно пролазе возила Јавног предузећа „Србија шуме” натоварени дрвеном грађом са Обле главе и тако им наводно велике тежине уништавају путеве. Стефановић још и наводи да за експлоатацију поменуте шуме постоји макадамски пут преко такозване Фазанерије или стрелишта, који се од стране превозника ретко користи.

Од једног суграђанина су стигла два захтева. Он је затражио да пешачка платформа у улици Момчила Поповића постављена испод брда буде премештена ниже испред пешачког прелаза како би било могуће постизање потребног убрзања возила за излазак уз брдо, а по њему биће проблема када је снег и лед за оне који силазе низ брдо да се зауставе код платформе. Савет је већ једном разматрао ове примедбе па је тада закључено да је у интересу безбедности учесника у саобраћају платформа постављена на одговарајућем месту и та одлука биће прослеђена овом грађанину.

Други захтев ове особе, односно више је питање, како да се пешаци безбедно крећу улицом Д. Миловановића према Болници и Дому здравља, када је велики број паркираних аутомобила, нарочито на раскрсници са Устаничком. Савет је донео одлуку да упути допис полицији да обрате пажњу на тај део града и омогуће несметано коришћење пешацима тротоар који постоји, а заузет наводно паркираним аутомобилима.

Пред члановима Савета се нашао и извештај о саобраћајним несрећама на путевима у општини Алексинац у првих шест месеци ове године. Укупно их је било 72, од чега у насељу 50, а ван насеља 22 незгоде. У овом периоду погинуло је једно лице, 7 особа је тешко повређено, а 35 је прошло са лакшим повредама. Најчешћи узроци наведених несрећа, у 52 случајева, су предузимање непромишљених радњи од стране возача.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + 9 =