Дрвосечама асфалт милији од туцаника, а сељацима пут од њихове зараде

Мештане неколико алексиначких села дуже време мучи један проблем на који је већ неколико пута указивао члан Општинског већа општине Алексинац Александар Стефановић из Добрујевца. На уништавање путне инфраструктуре од стране оних који експлотишу дрва на Облој глави упозорио је овај већник и на недавној седници Општинске владе.

Он је казао да мештани села Црна Бара, Пруговац, Станци, Добрујевац и Катун оправдано негодују јер је чињеница да камиони „Србија шумеˮ најчешће неколико пута дневно прођу кроз ова насеља одвозећи грађу из потеза Обле главе који се налази изнад Пруговца. Пошто се ради о возилима са тешким теретом становници поменутих села сматрају да им она уништавају и онако слабу путну мрежу, која је са муком поправљана и реконструисана.

Фотографија: Илустрација (извор Гугл).

‒ Напоменуо бих да је тај пут 2009. године комплетно реновиран од Катуна до Липовца са новим слојем асфалта. Посебно је чињеница да је од села Станци до села Катуна у истом том пероду урађена водоводна мрежа са пластичним цевима, а која се налази или поред или испод асфалта где сада пролазе ти камиони и долази до веома честих кварова и пуцања цеви ‒ објашњава Стефановић у изјави за наш медиј.

Он потсећа на причу старијих житеља да је на овој деоници пре изградње новог слоја асфалта наводно постојао знак забране саобраћаја за возила од 10 и више тона.

‒ Предложио бих да Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима заједно са сродним службама МУП-ом, „Србија шумеˮ и другима предузму одређене мере у циљу постављања знакова забране саобраћаја на тој локацији за камионе велике носивости ‒ најављује наш саговорник и конкретне активности као представник народа овог дела општине чију су помоћ затражили његови суграђани.

На наше питање да ли је неопходно да камиони баш пролазе тим путем и уништавају коловоз овај већник указује на већ изграђени локални пут.

‒ На крају бих рекао да је предузеће „Србија шумеˮ већ изградило и одржава пут за те намене, односно одвожење грађе из шуме од потеза Обле главе до такозване Фазанерије,  који они веома ретко користе, јер је возачима вероватно лакше да иду асфалтом од села Пруговац до Катуна. Тај пут од Фазанерије до Обле главе користе и возачи путничких возила и џипова, који имају горе своје парцеле или викендице, а које се граниче са парцелама „Србија шумеˮ. То је насипан пут туцаником, ширине шест метара, који се редовно одржава са риголама и са одводним каналима за воду ‒ упознаје нас са ситуацијом већник Александар.

Наша екипа је пре пар година ишла овим путем, пре његове поправке, до Пруговца и било је право умеће заобићи све рупе на њему. Можда су и зато мештаних ових села веома забринути за очување асфалтног коловоза, знајући шта представљају добре путне комуникације, и колико су имали муке са тадашњом скоро прекопаном деоницом.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + 4 =