Сарадња новинара: Рад локалних медија важан за опстанак Срба

Медијски радници са Косова и Метохије чланови тамошњег Друштва новинара које је огранак Удружења новинара Србије протеклог викенда су боравили у тродневној посети својим колегама у општинама Алексинац и Сокобања. Осим размене искустава и наставка сарадње започете прошлог новембра када су овдашњи медијски радници били у посети колегама и српској заједници у Грачаници, Ораховцу, Великој Хочи, а тада су обишли и древни Призрен, Приштину и Газиместан, овај скуп је имао и свој радни део.

У петак навече у сокобањском хотелу „Моравицаˮ одржан је округли сто уз присуство Драгице Благојевић, стручног сарадника у Министарству културе и информисања, на коме су разматране теме везане за рад, финансирање и опстанак медија на просторима где живи српска заједница. Речено је да су медији на српском језику веома значајни, како у већим тако и у малим срединама, за очување националног идентитета и опстанак српског народа и да због тога треба повећати суфинансирајућа средства која се издвајају на конкурсима ресорног министарства.

Такође, треба спречити и злоупотребе од стране „фантомских продукцијаˮ чију медијску продукцију је тешко контролисати и које најчешће само фиктивно правдају средства без видних резултата у производњи програма. Медији са тих простора имају и административних проблема пошто морају да своје пословање усклађују и са прописима државе Србије, али и са одредбама тамошње администрације. Закључено је да се у решавању тих проблема требају активније укључити еснафска удружења и да се у наредном периоду у Грачаници одржи један радни састанак на коме би били представници медија са Косова и Метохије, као и Министарства културе и информисања.

Другог дана посете гости су обишли неколико знаменитих локација у широј околини Алексинца које су значајне за друштвени, културни и духовни живот генерација становника овог краја, па и широм целе Србије.

О шанцима на Делиграду и биткама које су се ту водиле, као и спомен цркви Св. Архангела Михаила и Гаврила говорио је профисор историје Зоран Стевановић. Овај изузетни познавалац историје овог краја је био домаћин у манастирима Свети Роман – Прасковче и Покрова Пресвете Богородице – Ђунис, као и у Горњем Адровцу код Руске цркве. За медијске раднике из наше јужне покрајине председник општине Алексинац Далибор Радичевић, је у суботу увече, приредио свечани пријем, на коме се разговарало о њиховом животу и раду у срединама где живе Срби.

Трећег дана посете, у недљу, гости и домаћини су обишли Завичајни музеј у Алексинцу, где је домаћин био кустост Александар Никезић, и манастир Свети Стефан у Липовцу.

Председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић је у изјави за алексиначке медије казао да им свака иницијатива која потиче од људи из централне Србије доста значи. Он се захвалио овдашњим колегама што су се пре годину дана заинтересовали не само за новинаре и медијске раднике већ и за људе, да виде у каквим условима раде, како живе новинари, али и тамошњи Срби.

– Мислим да људи у Централној Србији немају праву слику о животу и раду пре свега Срба на Косову, али и о свеукупној ситуацији на Косову. То можда није ни чудно ако се зна да је по неким истраживањима Косово на 9-10. месту по приоритетима људи овде у Србији. Вероватно је то политика урадила тако и ово што овде у медијима, пре свега београдским, може да се види и чује је то када се дешавај неки инциденти, неке неповољне ситуације где се користи прилика да се на неки начин оптужи и друга страна. Међутим мало пажње се поклања тим животним темама, локалним темама, како људи живе, од чега живе, који су њихови пре свега егзистенцијални проблеми, проблеми са којима се свакодневно суочавају, мало тога на жалост има – констатовао је Ничић уз опаску да је немогуће очекивати од локалних медија у Централној Србиј да се тиме баве јер су и они на рубу егзистенције.

По њему изненађујуће је да велики национални медији који имају озбиљне буџете, озбиљне капацитете мало пажње паклањају Косову.

‒ Ви сте једни од ретких медија који су изразили то интересовање и за рад новинара тамо и за рад људи и нама свакако то значи и као што сте и сами рекли када би свако ко пролази кроз Косово и Метохију било да иде за Грчку, Македонију, Албанију свратио да види, да поприча са људима ,било да је новинар или обичан грађанин, нама би то свакако много значило ‒ казао је Ничић, који је члан Извршног одбора Удружења новинара Србије.

Боравак новинара са Косова и Метохије организовали су удружење грађана „ДАРСˮ и информативна кућа „Ал пресˮ из Алексинца уз помоћ Општине Алексинац, Центра за културу и уметност и Установе за одмор и рекреацију деце „Липовацˮ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =