Недеља мобилности: Алексинчани су за бициклистичке и пешачке стазе

Здрав живот и унапређење екологије у срединама где живимо су значајне за грађане Алексинца. То би се могло закључити имајући у виду учешће наших суграђана у данашњим активностима тима који спроводи акцију обележавања Европске недеље мобилности општине Алексинац. На штанду испред Дома културе претежно старији грађани су искористили прилику да бесплатно провере притисак и ниво шећера у крви, уз могућност да добију стручни савет како да себи обезбеде здрав и пре свега функционалан живот. Колико је било интересовање показује и формирани ред испред пункта.

 

Још бољи одзив је био за учешће у анкети о неопходности изградње и уређивања пешачких и бициклистичких стаза у граду. Према речима Гордане Миловановић, руководиоца тима, одзив свих дана када је рађена анкета је велики, што указује да је ова тема актуелна код становника Алексинца.

Ово није изненађење, јер стварање ових стаза је значајно за вођење здравог живота. Стручњаци кажу, што је и наведено у брошури која је данас дељена, пола сата ходања, трчања, игре и вожње бицикала, побољшава ментално здравље и физичку кондицију. А смањењем коришћења аутомобилског превоза, смањује се загађење ваздуха издувним гасовима што позитивно утиче на чистији ваздух.

Овогодишња недеља мобилности одржава се под слоганом „Крећимо се одрживо! Останимо здрави!ˮ Општина Алексинац је до сада учествовала у једнодневним активностима, док је ове године први пут учесник Европске недеље.

Данашње активности су спроведене у сарадњи са Црвеним крстом Алексинац и Домом здравља Алексинац.

Један коментар

  1. Treba napraviti bicillisticku stazu od moravskog mosta do barskog mosta u zitkovcu, a potom i trim stazu sa klupicama i spravama za vezbanje iza motela Bosforus duzine oko 3 km.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × four =