Са председником Радичевићем о болници и базену

Представници локалне општинске власти и, пре свега, опозициони одборник Иван Димић за скупштинском говорницом, поред осталог, споре се о броју капиталних инвестиција и о даљем току појединих најављених пројеката.

Димић истиче да није било, осим главне улице, последњих година великих инвестиционих захвата. Он још сматра, читајући између редова неких републичких одлука, и да неће бити већих инвестиција на локалу из републичког буџета због градње објекта за светску манифестацију ЕКСПО 2027.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић у изјави за наш медиј демантује те наводе и каже да су у току или у припреми три капиталне инвестиције. Он наводи да су градња канализационе мреже и постројења за прераду отпадне воде веома битни за грађане.

− Пројекат саме канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода у Алексинцу је огроман пројекат. Ради се око неких 74 километра канализационе мреже и изградња самог постројења за прераду отпадних вода − објашњава Радичевић. 

У јавности се доста нагађа да ли ће и када бити грађена нова зграда болнице, а постојећи објекти бити реконструисани. Први човек алексиначке локалне самоуправе каже да се пре годину и по дана почело са причом о реконструкцији болнице и касније кренуло са израдом пројекта.

− Пројекат је завршен. Рађено је усаглашавање са Министарством за јавно улагање, како бисмо отклонили све евентуалне пропусте или недостатке које је сам пројекат могао да има. У два наврата смо заједно са пројектантима и са људима из Министарства за јавно улагање, односно њиховим стручним службама, прегледавали пројекте и на крају усагласили комплетан пројекат. У новембру месецу или већ почетком децембра очекујемо да буде издата грађевинска дозвола. Након тога иде онај други део буџетирања код Републике и никако то не бих повезивао са коментарима који су били на скупштини јер извори финансирања нису исти, тако да новац, што се тога тиче није угрожен – објашњава наш саговорник. 

Завршен пројекат, чека се грађевинска дозвола (фото: архива Алпрес) 

Председник Радичевић указује на то да када се говори о овој инвестицији треба да се има у виду то да се и сама Општа болница у Алексинцу налази под заштитом Завода за заштиту споменика.

− Усаглашавања су била спора, баш из тог разлога, да не бисмо нарушили све законске оквире које морамо да испоштујемо, а да уз то направимо добар пројекат, који ће користити грађанима Алексинца у наредних педесетак година. Што се тиче Опште болнице, реконструкције и доградње, то иде неким својим путем. Очекујемо убрзо и да имамо конкретније резултате, што се самог пројекта тиче – завршио је он.

Већ неколико година у алексиначкој јавности се говори да ова средина треба да има један солидан градски базен у јавном власништву. Иницијатива постоји, али послови се не одвијају жељеном брзином. Разлози постоје, а пре свега треба решити неке имовинске проблеме, како би се кренуло даље у реализацију ове корисне идеје.

Простор некадашње пиваре погодан за градњу базена

− Што се тиче базена, половином ове године и сама Скупштина на иницијативу локалне самоуправе поднела је захтев Републичкој дирекцији за имовине да добијемо простор који смо предвидели за изградњу базена. Оног тренутка када добијемо и званично простор, а не видим да постоје сметње, пошто је то земљиште и сада онако поприлично у лошем стању. То су некадашње рушевине ‘Пиваре’ какву знамо у Алексинцу. Такав простор би био идеалан за изградњу базена, а тиме бисмо уједно и средили простор који се види из сваког дела Алексинца – поручио је председник Радичевић. 

Иако су ово комунални објекти значајни за грађане било ког политичког опредељења, ипак се очекује да се њихова градња актуелизује следеће године, када ће у нашој средини бити и локални избори.

Фото: ТВ Алексинац

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 2 =