ЕБЕРС шири свест о дијабетесу

Данас се широм света удружују заједнице како би обележиле Светски дан борбе против дијабетеса. Тим поводом, грађани Алексинца су имали прилику да бесплатно провере свој крвни притисак и ниво шећера у крви.

Удружење особа са дијабетесом ЕБЕРС је данас, у сарадњи са апотеком „Бену” организовало ову хуману акцију, па су грађани могли да искористе прилику да провере своје здравље.

Председница овог удружења, Даца Стевановић нам је изразила велико задовољство због великог одзива, као и то да је акција протекла са великим успехом. Иначе, Даца наглашава да је циљ оваквих акција је подизање свести о овој болести.

 ̶  Данас смо ту поводом Светског дана борбе против дијабетеса, раног препознавања и контроле дијабетеса. Ту смо грађанима на услузи и драго ми је што су се овако одазвали.  Ту смо да подигнемо свест грађана о дијабетесу. Борба траје и драго и је да су се сви пробудили  ̶  каже председница.  

Иначе, ово Удружење основано је јуна ове године, у Алексинцу. Нови чланови се интензивно придружују, па тако ЕБЕРС данас броји 20 чланова свих узраста. Председница наглашава да се Удружењу могу јавити сви заинтересовани људи који желе да постану чланови и помогну у ширењу свести о овој болести.

Шећерна болест или дијабетес, једна је од најчешћих незаразних болести. Број оболелих од шећерне болести већ дужи низ година расте и поприма размере глобалне епидемије. Иако се највише инциденције региструју у развијеним земљама, највећи пораст оболелих очекује се у земљама у развоју. Дијабетес је у свету пети, а у Србији трећи водећи узрок умирања од свих узрока смрти и пети узрок оптерећења болешћу.

Према процени Института за јавно здравље Србије у Републици Србији, без Косова и Метохије, од дијабетеса болује приближно 770.000 особа или 12 одсто одраслог становништва.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 5 =