Са Општинског штаба: Забрињавајући почетак седмице

Подаци изнети на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације наговештавају нестабилну епидемијску седмицу на подручју општине Алексинац. Јуче је од 131 узетог узорка код 22 забележено присуство вируса корона. Претходног дана, у понедељак, било је 20 новооболелих особа.

Епидемиолог др Родољуб Живадиновић каже да се епидемијска ситуација у континуитету погоршава већ месец дана. Он наглашава да је пре тога био краткотрајни пораст заражених услед једне школске екскурзије, када је на недељном нивоу било 30 заражених и који се на срећу смирио.Сада већ трећу недељу за редом бележи се дуплирање броја новозаражених на седмичном пресеку.

‒ Пре три недеље имали смо 17 оболелих, па 31 и претходне недеље 68 позитивних. Само јуче смо имали 22 пацијента са откривеним вирусом корона, што је дефинитивно до сада дневни максимум у овом таласу. Шта ће се дешавати даље видећемо ‒ каже др Живадиновић.

Овај стручњак каже да се знају места заражавања особа код којих је откривен вирус и то су масовни скупови попут разних славља, сабора, као и повртници са одмора, односно мора. Због тога се препоручује људима да избегавају масовне скупове, односно да се крећу у доба дана када су гужве мање.

Када је у питању старосна група овај епидемиолог каже да вирус напада особе свих узраста, с тим што су код млађих симптоми лакши.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 4 =