Љубитељи историје добили још једно дело

Књига „Дневник једног другокласца” коју је приредио професор Зоран Стевановић промовисана је синоћ у Дому културе. Ова публикација, тачније,  ратни дневник прати догађаје у Првом српско-турском рату, од почетка мобилизације 10. јуна по старом календару до 20. октобра 1876. до дана када је ступило на снагу примирје између Србије и Турске.

− Највећим делом прати догађаје који су били на простору тадашњег Моравског среза, односно делу данашње општине Алексинац, прецизније на левој обали Јужне Мораве. Описује догађаје какве су борбе на Грепцу, прелазак преко тадашње српско-турске границе, напада на Прокупље који је изузетно успешно ишао. Међутим, због неуспеха српске војске на Мрамору и продора ка Нишу дошло је до наредбе да се Српска војска мора повући − рекао је професор Стевановић на синоћној промоцији.

Љубитељи историје у овој књизи могу из прве руке да прате догађаје који су били на граници, стална чаркања, пушарања без већих померања до почетка августа када су почеле велике операције, а врхунац су наравно борбе на данашњем Сухотну, Голешници, Прћиловици то јест на Адровачком вису и погибија пиковника Рајевског.

− У овом делу читалац се може упознати са свим оним догађајима који су били на коси раздвајања између српских и турских снага, а то је била коса која иде од Вукање све доле до Каоника, односно до Јужне Мораве, а то је простор измежу Гредетина, Каоника, Великог Шиљеговца и даље између два села Радевца и Гревца. То је било више од месец дана поприште сталних сукоба који су се на жалост завршили негативно по Српску војску − додао је Стевановић.

Тада је дошло до пада Великог Шиљеговца чиме је отворен пут турској војсци ка Ђунису, односно да Ђунишким висовима дође и са друге стране, што је резултирало падом Ђуниса. Интервенцијом Русије, на молбу генерала Черњајева и кнеза Милана дошло је до успостављања примирја које је касније прерасло у мир између Србије и Турске.

Ова јединствена књига изашла је у издаваштву Центра за културу и уметност Алексинац и она је једна од 17 публикација које је издала ова установа у протеклих годину дана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 4 =