Ražanjci uspostavili saradnju sa Francuzima

Nekoliko opština iz ovog dela Srbije okupljeni oko dva laga, lokalne akcione grupe u zajednicama opština, u prošloj sedmici su bili domaćini partnerima iz Francuske sa kojima je dogovorena saradnja i međusobna razmena iskustava.

Opštinu Ražanj kao članicu jednog od lagova koga čini sa Ćićevcem i Varvarinom, francuska delegacija je posetila u petak. Na radnom sastanku prisustvovali su Tibo Ginjar, predsednik mreže LEADER Francuske, Vensan Bulesteks, pomoćnik načelnika kancelarije za finansiranje preduzeća pri Ministarstvu za poljoprivredu i ishranu, Kristof Arondo, šef kabineta Zajednica opština Maremn-Adur-Kot Sid u Bretoniji, Eva Jurić, koordinator za saradnju pri Ambasadi Francuske u Srbiji i Saša Miljković, počasni francuski konzul.

Nakon radnog sastanka predsednik opštine Ražanj Dobrica Stojković je razgovarao sa ovom delegacijom, a zatim je održana prezentacija autentičnih lokalnih proizvoda i lokalnih proizvođača hrane. Svoje proizvodne programe predstavili su mlekara DIS, Vinarija „Todorovićˮ i „Taština kuhinjaˮ.

Tom prilikom je gospodin Ginjar, koji i sam ima farmu kokošaka, za naš medij govorio o značaju lokalnih proizvoda i o utisku kada su u pitanju ražanjski proizvođači hrane.

− Ne postoji velika i mala poljoprivreda. Međutim, prvenstveno ono što je bitno u poljoprivredi jeste da se proizvode proizvodi koji služe i hrane ljude koji su na tom području, to je ključno. Isto tako smatram, iako je francuska poljoprivreda efikasna sa visokim prinosima i rezultatima, nisam baš siguran da je to model koji treba da se prati. Činjenica da postoji jedan pokret gde se vraćamo tradicionalnim lokalnim proizvodima, nije samo kod nas, to je u celoj Evropi tako i onda se vraćamo nečemu što je kvalitetno. Pored toga što postoji kvalitet samog proizvoda postoji ponos, vezivanje za proizvod, za prdručje koje je to napravilo. Postavlja se dilema, jedno pitanje da li proizvoditi, recimo u Srbiji, žitarice u takvoj količini da izvoz bude obezbeđen uz visoke prinose ili proizvesti žitaricu koja će omogućiti da se proizvede kvalitetan domaći hleb kojim će se hraniti naša deca ‒ kaže naš sagovornik.

Predsednik mreže LEADER Francuske se u razgovoru osvrnuo i na proizvode lokalnih proizvođača koje je imao prilike i da proba.

− Dobar je primer koji srećemo ovde u Ražnju, a to su lokalni proizvodi koji su kvalitetni i koji hrane lokalno stanovništvo. Uvek će biti prilike za međunarodnu razmenu, jer uvek ima nekih specifičnih proizvoda koje vi imate,a mi nemamo i obrnuto. Međutim, da prvo nahranimo kvalitetno naše stanovništvo, a da onda sa tim ponosno razmenimo međusobno lokalne proizvode. Sa druge strane nemojmo napuštati logiku izvoza, jer imamo neka područja, na primer sever Francuske nikada neće biti dovoljno sposoban da proizvodi papriku. Znači, bitno je da Srbija proizvede dovoljno paprike da može da izveze na sever Francuske, recimo – kazao je gospodin Ginjar.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − eleven =