Ражањци успоставили сарадњу са Французима

Неколико општина из овог дела Србије окупљени око два лага, локалне акционе групе у заједницама општина, у прошлој седмици су били домаћини партнерима из Француске са којима је договорена сарадња и међусобна размена искустава.

Општину Ражањ као чланицу једног од лагова кога чини са Ћићевцем и Варварином, француска делегација је посетила у петак. На радном састанку присуствовали су Тибо Гињар, председник мреже ЛЕАДЕР Француске, Венсан Булестекс, помоћник начелника канцеларије за финансирање предузећа при Министарству за пољопривреду и исхрану, Кристоф Арондо, шеф кабинета Заједница општина Маремн-Адур-Кот Сид у Бретонији, Ева Јурић, координатор за сарадњу при Амбасади Француске у Србији и Саша Миљковић, почасни француски конзул.

Након радног састанка председник општине Ражањ Добрица Стојковић је разговарао са овом делегацијом, а затим је одржана презентација аутентичних локалних производа и локалних произвођача хране. Своје производне програме представили су млекара ДИС, Винарија „Тодоровићˮ и „Таштина кухињаˮ.

Том приликом је господин Гињар, који и сам има фарму кокошака, за наш медиј говорио о значају локалних производа и о утиску када су у питању ражањски произвођачи хране.

− Не постоји велика и мала пољопривреда. Међутим, првенствено оно што је битно у пољопривреди јесте да се производе производи који служе и хране људе који су на том подручју, то је кључно. Исто тако сматрам, иако је француска пољопривреда ефикасна са високим приносима и резултатима, нисам баш сигуран да је то модел који треба да се прати. Чињеница да постоји један покрет где се враћамо традиционалним локалним производима, није само код нас, то је у целој Европи тако и онда се враћамо нечему што је квалитетно. Поред тога што постоји квалитет самог производа постоји понос, везивање за производ, за прдручје које је то направило. Поставља се дилема, једно питање да ли производити, рецимо у Србији, житарице у таквој количини да извоз буде обезбеђен уз високе приносе или произвести житарицу која ће омогућити да се произведе квалитетан домаћи хлеб којим ће се хранити наша деца ‒ каже наш саговорник.

Председник мреже ЛЕАДЕР Француске се у разговору осврнуо и на производе локалних произвођача које је имао прилике и да проба.

− Добар је пример који срећемо овде у Ражњу, а то су локални производи који су квалитетни и који хране локално становништво. Увек ће бити прилике за међународну размену, јер увек има неких специфичних производа које ви имате,а ми немамо и обрнуто. Међутим, да прво нахранимо квалитетно наше становништво, а да онда са тим поносно разменимо међусобно локалне производе. Са друге стране немојмо напуштати логику извоза, јер имамо нека подручја, на пример север Француске никада неће бити довољно способан да производи паприку. Значи, битно је да Србија произведе довољно паприке да може да извезе на север Француске, рецимо – казао је господин Гињар.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × three =