„Радиност” прославила пунолетство

Када се неколико алексиначких ентузијаста окупило средином децембра 2005. године са намером да оснује удружење које ће за циљ имати заштиту старих заната, домаће радиности и традиционалних специјалитета алексиначке кухиње, нису ни слутили да ће Удружење грађана „Радиност” након 18 година бити препознатљиво у Србији и иностранству као стожер очувања културног блага наше Општине.

Чланови овог удружења су јуче прославили 18. рођендан заједно са члановима сродних удружења са територије наше општине, која су касније настала по узору на „Радиност” и која су кренула њиховим путем. Колико успешно ради ово удружење, сведоче награде које су чланице освојиле током минуле године, што нам је и потврдила председница Живица Видановић.

− Освојили смо доста награда ове године и представљали смо нашу општину на Хепи телевизији. Циљ нам је да и следеће године учествујемо на разним манифестацијама, надам се да ћемо следеће године то мало нешто да побољшамо и још боље представљамо нашу општину и чувамо нашу традицију − каже Живица Видановић.

Ово удружење тренутно окупља тридесетак чланова са територије алексиначке општине, који су од оснивања постигли изванредне резултате у раду и промоцији Општине Алексинац, а који се огледају у успешној Етно-манифестацији „Вредне руке”, која се одржава сваке године на Дан општине Алексинац.

Иначе, њихови одабрани производи, израђени током ове и ранијих година, изложени су у просторијама удружења које се налазе у улици 7. јула, код трибина Стадиона за мале спортове „Младост” познатијем као Таш у Алексинцу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 1 =