sednica

Putevi prohodni, vanredna situacija još jedan dan

Zbog nevremena koje je proteklih dana zahvatilo i područje opštine Aleksinac i zbog činjenice da se u toku dana očekuje formiranje novog snežnog pokrivača najviše do 10 centimentara visine, na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije, odlučeno je da još jedan dan ostane na snazi odluka o uvođenju vanredne situacije na teritoriji opštine. Članovi opštinskog štaba su konstatovali da je donošenje odluke o vanrednom stanju dalo rezultata, pošto su u prethodna tri dana svi pravci prvog prioriteta sve vreme bili prohodni. U to vreme, većih problema sa putnom komunikacijom imala su četiri sela, a najugroženiji su bili Gornji Adrovac i Prekonozi. Dežurne ekipe imale su i tri intervencije do seoskih grobalja, kako bi se omogućila sahrana pokojnika. Služba hitne pomoći je za najurgentnije intervencije koristila vozilo marke Lada Niva. Bilo je, međutim, slučaja kada se ni ovim vozilom nije moglo doći do pacijenta, koji se i sada nalazi u zavejanom delu Vukanje. U protekla tri dana Služba kućne nege nije radila, ali su od danas njene ekipe ponovo na terenu.

aleksinac-pod-snegom
Aleksinac pod snegom

U borbi sa snežnim nanosima korišćena je mehanizacija Javnog preduzeća za puteve Aleksinac i to četiri kamiona i dve kombinovane mašine uz pomoć kojih je rastureno preko 14 tona soli i 18, 5 tona rizle. Takođe, u borbi protiv snega uključila se i mehanizacija JKP „Komunalne usluge“, koja je radila na nekim od najugroženijih putnih pravaca.

Vodosnbdevanje je bilo uredno, bez havarijskih kvarova, osim što je u oko dvadesetak domaćinstava došlo do pucanja vodomera. Snabdevanje električnom energijom na području opštine Aleksinac, stabilno je od petka, a izolovani kvarovi rešavani su brzom intervencijom.

Analizirajući rad Štaba za vanredne situacije, pored pozitivnih ocena, komandant ovog tela predsednik opštine Nenad Stanković i njegov zamenik Čedomir Rakić istakli su da ubuduće treba raditi na unapređenju komunikacije između članova Štaba, ali i dodati određene poslove i putne pravce u prve prioritete, jer se u praksi pokazalo da za to ima potrebe. Tu se, pre svega, misli na čišćenje bolničkog kruga, kao i još nekih površina i saobraćajnica.

U prethodna tri dana, najkritičnije je bilo u petak popodne, kada je usled potpunog zatvaranja auto-puta između Niša i Aleksinca, tridesetak autobusa i četrdesetak putničkih vozila bilo zarobljeno na području grada. Tada je kod Gornje Toponice došlo do zaglavljivanja dva autobusa, pa je i taj alternativni putni pravac bio u potpunosti zatvoren. Ipak, u večernjim satima došlo je do propuštanja vozila prema Nišu, pa je izbegnuta veća nevolja, jer grad nema dovoljne smeštajne kapacitete, a zbog prazničnog dana većina prehrambenih objekata nije radila. Ovaj događaj, iako nije posledica dešavanja na području opštine Aleksinac, ukazao je da ovdašnja lokalna samouprava mora imati precizniji plan zbrinjavanja većeg broja ljudi.

Centar za socijalni rad je u protekla dva dana imao dva zbrinjavanja, a pripremljena su još 13 ležaja za hitan prihvat onih kojima je potrebna pomoć. Prema rečima direktorke Centra Jasne Nikolić, stručni tim je na terenu i trenutno radi na zbrinjavanju jedne petočlane porodice sa trudnicom. Ona je najavila i obilazak romskog naselja u Prćilovici, tokom narednih dana, kako bi se ustanovilo kakvi su uslovi u ovom delu opštine.

Štab za vanredne situacije opštine Aleksinac je, na današnjoj sednici, doneo odluku da republičkim organima ne uputi zahtev za finansijsku pomoć, jer je ocenjeno da dosadašnje angažovanje mehanizacije na čišćenju snega može da bude plaćeno parama iz opštinskog budžeta.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + 2 =